De Prinses Beatrixlaan, op het oog zo stil, waar komt die geluidsoverlast vandaan?
De Prinses Beatrixlaan, op het oog zo stil, waar komt die geluidsoverlast vandaan?

'Een zoemend, monotoon geluid'

WEESP Als het om geluid gaat, hebben Weespers heel wat te verduren. Dat blijkt uit metingen van het RIVM, op een rij gezet door RTL Nieuws.

Dat de mensen die het dichtst bij het spoor en doorgaande wegen wonen veel herrie te verduren hebben, was wel te verwachten. Maar eigenlijk is er in heel Weesp geen plek te vinden waar het aantal decibellen op een dag onder de 55 decibel blijft. Met uitschieters naar zeer veel geluid, zoals in de ogenschijnlijk stille Prins Bernardlaan en Prinses Beatrixlaan.

Frank Welle woont aan de Beatrixlaan. "Het ligt eraan wat je bedoelt: luide herrie hebben we hier niet, maar een zachte constante bromtoon horen we hier wel. Dus dat klopt wel." Waar het continu zoemende monotone geluid vandaan komt, weet Welle niet. "Ik ben weleens het Van Houten Industriepark opgereden, maar kon het niet lokaliseren. Het zal een airco zijn of zoiets. Heel soms is het uit, meestal in het weekend. Gek genoeg merk je het dan pas. Ik zeg altijd: we hebben er pas last van als het uit is."
Op basis van gegevens over geluidsbelasting die het RIVM verzamelde, maakten de onderzoekers een indicatie van de geluidsbelasting per woonadres. Het gaat daarbij om het geluid van auto's, treinen, vliegtuigen, industrie en windmolens, gemiddeld over de hele dag, waarbij geluid in de avond en nacht zwaarder meetelt. De kippen en kukelende haan van de buren of het geluid van de terrassen op mooie zomeravonden is niet in deze indicaties opgenomen. Maar toch: heel Weesp kleurt op het kaartje van RTL overwegend oranje en regelmatig rood. Het 'stilst' is het in Weesp maar op een paar plekken, vooral aan de buitenrand van Aetsveld die aan de weilanden grenzen. Daar is gemiddeld over een etmaal bij de woningen 50 tot 55 dB aan geluid. Een geluidsniveau waar de onderzoekers een 'redelijk' voor geven. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn ook nog huizen te vinden waar het geluidsniveau 'goed' (45-50 dB) is.

Op www.weespernieuws.nl/extra staan de straten met meer dan 65 dB