Het vliegtuigje landde veilig in de polder achter de spoorlijn.
Het vliegtuigje landde veilig in de polder achter de spoorlijn. Foto's: Sjoerd Stoop

Noodlanding in Keverdijksepolder

Een sportvlieger maakte een geslaagde noodlanding in een weiland in Weesp. De propeller brak af, een onderzoek is gestart.

WEESP Een sportvlieger was donderdag aan het einde van de middag bezig met een vlucht door het luchtruim boven Weesp, toen er iets mis bleek met de propeller. Het essentiële onderdeel viel van het toestel af, de piloot moest een noodlanding maken.

Voor die noodlanding koos de piloot een groot stuk land van de Weesper agrariër Ton Post in de Nieuwe Keverdijksepolder, net achter de spoorlijn. De noodlanding slaagde, de piloot stapte ongedeerd uit zijn toestel. Het gaat om een klein en wendbaar toestel van Engelse makelij: een Slingsby T.66 Nipper. De spanwijdte is net geen 6 meter, aan boord is ruimte voor één persoon. Post zag dat vliegtuigje ineens in zijn land staan en reed ernaartoe. Hij doet zijn relaas aan het WeesperNieuws. "Het was rond half zeven, ik liep nog even naar buiten en dacht: huh, staat daar nu een vliegtuig in mijn land? Ik ben op de trekker het land in gereden en zag inderdaad dat het een vliegtuigje was. Een kleintje. Ik trof ook de piloot aan. Die stond daar heel rustig. Hij vertelde mij in het kort wat er gebeurd was. Toen zei ik: zullen we binnen maar even een kop koffie drinken?"

Propeller

Naar het incident wordt onderzoek gedaan. Een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam ter plaatse. Zoiets gebeurt zelden tot nooit, laat hij weten. Maar als er onderdelen van vliegtuigen vallen, dient dat uiteraard onderzocht te worden. Zo was lang onduidelijk waar de propeller terecht was gekomen. De 15-jarige Ive Lovers heeft dat onderdeel een dag later gevonden in een weiland, aan de andere kant van de spoorlijn. "Ik zag dat vliegtuig vliegen, het leek wel of hij een looping wilde maken. Toen zag ik er iets afvallen. Ik dacht nog: hé, wat is dat." De volgende dag kon Ive zijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en trok het land in waar hij de propeller zag vallen. En daar lag het nog. Nu wil hij in contact komen met de piloot om de propeller terug te kunnen geven.

Het hele relaas van Ton Post is te lezen op WeesperNieuws Extra.

Duidelijk te zien: de propeller mist.