B en W trekken geld uit om inwoners te stimuleren om in beweging te komen.
B en W trekken geld uit om inwoners te stimuleren om in beweging te komen. Foto: Marieke van Veen

Gemeentebegroting: de verdeling van 51 miljoen

WEESP De woorden ambitie, toekomstbestendig, sociaal, duurzaam en ondernemend vliegen je om de oren bij de presentatie van de Weesper gemeentebegroting 2019. Het college van WSP, GroenLinks en D66 zegt ambitieus te zijn - en dat mag wat kosten. Het geld is er.

Het gaat de gemeente Weesp financieel goed. Een tegenvaller in de Rijksuitkering (ruim 1 miljoen euro) kan grotendeels worden opgevangen door komend jaar 884.000 euro uit de algemene reserve te halen en dat in de komende jaren weer aan te vullen. "We lenen van onszelf", zegt Léon de Lange (D66), wethouder van Financiën. Zo staat er aan het einde van deze raadsperiode weer netjes (ten minste) 6 miljoen euro op de bank. Dat geld is nodig om tegenvallers op te kunnen vangen.

51 miljoen

Weesp heeft voor 2019 een begroting van 51 miljoen euro. Het college heeft twee beleidsprioriteiten benoemd: participatie en duurzaamheid. Voor participatie wordt eenmalig 27.000 euro uitgetrokken om een 'handboek participatie' te laten schrijven. En voor 'duurzaamheid' wordt een medewerker aangetrokken die zich met dit thema gaat bezighouden. Grote investeringen zijn gepland voor de school in Weespersluis, de kruispunten van de Plataanlaan met de Papelaan, de Casparuslaan en de Herensingel en de riolering. Voor 2019 zet het college op het gebied van veiligheid in op uitbreiding van de handhaving op straat en meer cameratoezicht. Op sociaal terrein draait het om ouderbetrokkenheid en educatie voor laaggeletterdheid en voorschoolse voorzieningen voor alle peuters. Ook wordt onderzocht of jongeren via een jongerenraad meer betrokken kunnen worden bij hun woonomgeving. Verder wordt geld uitgetrokken voor het voorbereiden van een herinrichting van de Hoogstraat, verdere herinrichting van de Nijverheidslaan, veilige fietspaden, toegankelijke bushaltes, het vaststellen van een parkeerplan, verbeteren van bedrijventerreinen, een toekomstvisie voor Aetsveld, toegankelijke overheidsgebouwen, aanpak van de schansen en uitvoering van het bomenbeleidsplan en het speelruimteplan. Daarnaast wil het college een ondernemersloket realiseren, inwoners stimuleren om zo veel mogelijk in beweging te komen door onder andere versterking van de buurtsportcoachactiviteiten en verdere ontwikkeling en professionalisering van het museum.

De ozb en de riool- en afvalstoffenheffing stijgen mee met de inflatie, maar worden niet verder verhoogd. "Kortom, een begroting waar ik heel erg trots op ben", aldus wethouder De Lange.

Weesp moet ook veel geld steken in nieuwe riolering.