Pro-Zwarte Piet gaat demonstreren

WEESP De zwartepietendiscussie in Weesp laait op. De gemeenteraad dringt via de burgemeester aan op geleidelijke aanpassing van de Piet. Een groep Weespers kondigt nu een tegenactie aan: een pro-zwartepietdemonstratie in het centrum.

Die demonstratie is aangekondigd op zaterdag 10 november, een week voor de sinterklaasintocht om 12.00 uur op het 'Weesperplein' (Nieuwstraat). Deze demonstratie is aangekondigd via Facebook. De demonstratie is een reactie op de uitleg van burgemeester Bas Jan van Bochove in het WeesperNieuws om het uiterlijk van Zwarte Piet bij de intocht in Weesp in de komende jaren aan te passen. Gemakshalve spreekt de organisator namens heel Weesp. "Uiteraard zijn wij als bevolking hierop tegen en we willen dan ook kenbaar maken dat wij dit niet tolereren." In de oproep wordt benadrukt dat het een vreedzame demonstratie moet blijven waar geweld, discriminatie noch racisme wordt getolereerd. Bij de vorige twee sinterklaasintochten in Weesp was er een demonstratie tegen Zwarte Pieten. Het comité dat de intocht organiseert houdt vast aan de zwarte schmink. Binnen de gemeenteraad gaan stemmen op om de druk op het comité op te voeren, maar binnen de raad zijn ook andere geluiden te horen.
De intocht van Sinterklaas, nog altijd bedoeld als een vrolijk kinderfeest, wordt om veiligheidsredenen anderhalf uur vervroegd. De Sint zet op 17 november om 12.30 uur voet aan wal.