Plan ambtelijke fusie klaar, Weesp blijft herkenbaar

WEESP Als Weesp per 1 april 2019 ambtelijk fuseert met Amsterdam, blijft Weesp herkenbaar voor de inwoners. Zo blijft de eigen website en blijven afspraken met inwoners of instellingen in Weesp altijd in Weesp plaatsvinden.

Op 1 april 2019 datum komen alle Weesper ambtenaren in dienst van de gemeente Amsterdam. De dienstverlening aan de inwoners, instellingen en ondernemers van Weesp moet op minimaal hetzelfde peil blijven, zo wil het college van B en W. Het stadsbestuur heeft er vertrouwen in dat dat met het vorige week afgeronde organisatieplan gaat lukken. Dat plan gaat nu naar de ondernemingsraad, waarna het in december aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

Eigen besluiten

Voor de goede orde: het betreft hier alleen de ambtelijke fusie. De gemeente Weesp blijft ook na 1 april 2019 bestaan als zelfstandige gemeente. Met haar eigen gemeenteraad, haar eigen besluiten en haar eigen begroting. De ambtelijke fusie leidt op termijn tot een bestuurlijke fusie. Pas dan gaat Weesp op in het grote Amsterdam. Deze finale stap wordt niet eerder dan 2022 verwacht.


Weesp achter kinderpardon

WEESP Weesp meldt zich als de 65e kinderpardongemeente.

Deze gemeenten sporen de staatssecretaris van Justitie aan tot een versoepeling van het kinderpardon. Diemen, Hilversum, Gooise Meren en Amsterdam gingen Weesp al voor. De PvdA nam het initiatief voor deze aansluiting. "Omdat er in Weesp, net als in veel andere gemeenten, brede steun bestaat om in Nederland gewortelde kinderen die hier langer dan vijf jaar verblijven een verblijfsvergunning te geven", aldus fractievoorzitter Bert Keesman. Er is weliswaar een kinderpardon, maar volgens de partij wordt de regeling nu zo strikt toegepast dat 95% van de in ons land gewortelde kinderen een afwijzing kreeg. De gemeenteraad steunt het initiatief unaniem.

Inwoners kunnen een petitie ondersteunen op degoedezaak.org. Al bijna 100.000 mensen deden dat. Veel bekende Nederlanders steunen dit initiatief, onder wie Wendy van Dijk.