Tussen de boomtoppen staat de nieuwe torenspits in de steigers. Bovenop het gerestaureerde kruis met groene led-verlichting.
Tussen de boomtoppen staat de nieuwe torenspits in de steigers. Bovenop het gerestaureerde kruis met groene led-verlichting. Foto: Sjoerd Stoop

De torenspits is klaar, hijsen maar!

WEESP Met een voorbehoud wat betreft de windverwachting keert op donderdag 8 november, exact twee jaar na de brand in de toren, de spits terug op de Laurentiuskerk. De Herengracht wordt daarvoor een aantal dagen afgesloten.

De torenspits ging op 8 november 2016 verloren door de brand. In de afgelopen maanden is pal naast de kerk een nieuwe spits opgebouwd. Het bouwwerk staat nu nog op de grond, maar moet naar 40 meter hoogte worden gehesen: boven op de nu nog stompe toren die na de brand overeind bleef. De spits zelf is, inclusief het volledig gerestaureerde kruis, 25 meter hoog en 42 ton zwaar.

Het hijsen staat gepland voor 8 november tussen 11.00 en 14.00 uur. Veel hangt af van het weer. Is de verwachting dat het op 8 november harder gaat waaien dan windkracht 3, dan wordt alles uitgesteld. Dat besluit wordt enkele dagen eerder genomen. Gaat het door, dan wordt de Herengracht afgesloten van woensdag 7 november 's ochtends tot vrijdag 9 november 's avonds. Er geldt gedurende deze dagen ook een wegsleepregeling. De afsluiting heeft alles te maken met de omvang van de klus en is nodig vanwege de veiligheid. Aan de overkant van de sluis worden plekken ingericht voor toeschouwers.

Torenkrant bij deze WeesperNieuws

Lees alles over de torenspits (en meer) in de speciale bijlage bij deze krant.