De Talmastraat is momenteel een grote bouwplaats.
De Talmastraat is momenteel een grote bouwplaats. Foto's: Sjoerd Stoop

Als de bouwvakkers naar huis gaan,
is dit buurtje een niemandsland

Een hele kostbare klus en bovenal nog eens heel veel werk: het funderingsherstel aan de Talmastraat, het Rode Dorp. Maar wel met resultaat.

WEESP Van 26 woningen de funderingen herstellen, een monsterklus. Er wordt nog zeker tot oktober of november 2019 gewerkt aan de Talmastraat. Het werk vordert wel gestaag: deze week worden de eerste herstelde huizen opgeleverd.

Het herstel was hard nodig, omdat de fundering van de huizen rot bleek. Dat was ook wel even schrikken voor de bewoners, want om de funderingen te herstellen moesten ze allemaal hun huis uit. Voor de twintig huurders alleen ontzettend vervelend, de zes woningeigenaren moeten het herstel ook nog eens zelf betalen. De kosten lopen op tot 80.000 euro of soms meer.

Pure noodzaak

Even flink slikken, maar als je her en der al de scheuren in de muren van de huizen ziet dan besef je wel de noodzaak van het herstel. "Toen we de vloeren sloopten zagen we al scheuren en gebroken funderingsbalken. Het moest nu wel gebeuren", vertelt een van de aannemers. "Deze woningen rusten allemaal op beton en we hebben te maken met betonrot. Zoals deze woningen gebouwd zijn, doen we het al zeker vijftig jaar niet meer."

Afgelopen zomer begon het werk aan de Talmastraat. Als je 's avonds of in het weekend door de straat loopt, oogt het verlaten. Doordeweeks wordt er overdag volop gewerkt. Waar je ook kijkt, overal gebeurt wel wat. Slechts een van de woningen wordt momenteel nog bewoond, aan de rest wordt hard gesleuteld. Bouwvakkers lopen af en aan, op straat hoor je met regelmaat het geratel van sloophamers. Per huizenblok wordt ongeveer vier maanden gewerkt. De bouwvakkers slopen per huis de gehele vloer op de begane grond en graven de kruipruimte vervolgens helemaal uit. Dat betekent dat ook eventuele tussenmuren, de keuken en het toilet eruit moeten. Alles moet wijken. "Alles wordt daarna weer opgebouwd. Er worden trillings- en nagenoeg geluidsarm zes tot acht funderingspalen de grond in geperst, er wordt nieuw beton gegoten en er komt weer een dekvloer. Vervolgens wordt de begane grond weer opgebouwd: de muren worden opnieuw gestukadoord, en er worden een nieuw toilet en nieuwe keuken geplaatst."

Vele jaren voort

'Toen we de vloeren sloopten zagen we gebroken balken'

Als het werk af is kan elke woning weer zeker vijftig jaar mee, misschien zelfs langer. Als de bewoners terugkeren naar hun huis staat hen nog wel wat werk te wachten. Denk hierbij aan het leggen van een vloer en schilderwerkzaamheden. Over ongeveer een jaar levert de aannemer het laatste huis op.

Met meterslange palen en veel beton ontstaat een nieuwe fundering.