Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Groen licht

Ons geduld is danig op de proef gesteld, maar nu het dan zover: twee jaar na dato krijgt de gehavende Laurentiuskerk weer een torenspits inclusief dat (door velen verguisde) groenbrandende neonkruis. Hoe ze dat hele gevaarte de lucht in gaan hijsen, is mij een raadsel, maar ik verwacht een knoert van een kraan met fikse tonmeter om deze heidense klus appeltje-eitje te klaren.

Want met een slordige 42 ton op een hoogte van 40 meter is een kiepmoment naar mijn idee zo bereikt. Maar ach, ik speelde vroeger ook liever cowboy en indiaantje dan met auto's, en wiskunde was in mijn tijd nog geen verplicht vak. Dus vertrouw ik nu maar op andermans calculatiekunsten en reken ik op een spektakel van jewelste. Om mij daar alvast een voorstelling van te maken, liep ik vorige week een rondje om de Kom. Aan de overkant van de kerk keek ik over het water en zag boven de bedoekte steigers van de herbouwde torenspits het oude, vertrouwde groene kruis uitpiepen. Zo pal in het daglicht en zonder weerhaan stond het crux immissa er wat schraaltjes bij. Gelukkig werd het gebrek aan een gouden snoeshaan enigszins tenietgedaan door – nee, dit is geen indianenverhaal - een hoog om de verticale arm geknoopte paarsige sjaal waarvan de uiteinden een tikje minzaam meedeinden op de wind. Had iemand het kruis nu al de das omgedaan? Of zou dit kruisteken een zegening zijn? Boven de kerk verscheen plots een regenboog, en bijgelovig als ik kan zijn, opteerde ik voor het laatste. Hoewel mijn voorliefde voor die gifgroene nachtverlichting natuurlijk de meeste doorslag gaf.

Zolang donderdag de wind niet aantrekt boven kracht drie gaat de hele heisa tussen elf en twee gebeuren. Daar hoeft niemand ook maar een seconde van te missen. Want reken maar dat alle camera's van Weesp en omstreken de Laurentiuskerk zullen bombarderen tot een gigantisch kijkcijferkanon, waarvan de cowboys van Weesp Marketing alleen maar hebben kunnen dromen. En ja, van die beelden ga ik bij thuiskomst languit liggen genieten, maar niet voordat het groene kruis mij weer de weg heeft gewezen naar Weesp.