Een bijzonder gezicht: de spits naast de kerk.
Een bijzonder gezicht: de spits naast de kerk. Foto: André Verheul

Spits spektakel

WEESP Het licht voor de hijsklus staat op groen, zo groen als het kruis boven op de nieuwe torenspits van de Laurentiuskerk.

Twee grote hijskranen pakken de torenspits morgen (donderdag 8 november) op en zetten het 42 ton zware gevaarte boven op de toren van de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp. De toren zelf is 40 meter hoog, de spits met kruis nog eens 25 meter.

Het hijsen begint om 11.00 uur en is live te volgen via WeesperNieuws.nl.

Een groot deel van de Herengracht wordt afgezet, omwonenden moeten tijdelijk hun huis uit. Als de spits, die in de afgelopen maanden naast de kerk is opgebouwd, eenmaal op zijn hoge positie is aanbeland, gaan de specialisten aan het werk om de spits vast te zetten. Wie deze week langs het bouwwerk liep, zag aan de onderzijde een omgekeerde kroon van balken. Boven op de toren staat zo'n zelfde kroon, maar dan contra. Beide kronen passen op elkaar en zorgen voor de verbinding. Als de toren staat, heeft de kraanmachinist nóg een lading bovenin af te leveren: de haan. Die komt iets later omdat hij anders tijdens het hijsen kan gaan tollen.
Voor kerkeigenaar Cees van Vliet betekent het hoe dan ook een bijzondere dag, exact twee jaar na de brand die de oorspronkelijke torenspits verwoestte. "Ja, ik zal wel kippenvel krijgen, schat ik zo in. Maar daarna gaan we naar huis en gaan we gewoon verder met wat we aan het doen zijn. Geen festiviteiten, nog niet. Want we zijn nog niet klaar met de transformatie van de kerk. Sterker nog: in feite zijn we net zover als twee jaar geleden. De toren is een letterlijk hoogtepunt, maar voor mij wordt de oplevering van de kerk volgend jaar het hoogtepunt. Pas dan heb ik mijn woorden waargemaakt."

Op WeesperNieuws Extra een uitgebreid interview met Cees van Vliet en nog veel meer verhalen over de toren.