Kick Out Zwarte Piet wil actie in Weesp

WEESP Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is van plan te demonstreren tijdens de sinterklaasintocht in Weesp op zaterdag 17 november.

Het wordt de vierde keer dat er in onze stad gedemonstreerd wordt tegen Zwarte Piet, maar voor Kick Out Zwarte Piet wordt het de eerste keer in Weesp. De actiegroep roept via haar website medestanders op zich aan te sluiten bij het ageren tegen 'de racistische karikatuur zwarte piet'. Voor een demonstratie is geen toestemming nodig van de gemeente. Wel wijst de gemeente een plek aan waar de demonstranten mogen en moeten blijven.

Andere acties
Op 10 november, één week voor de intocht, gaat een groep Weespers in het centrum demonstreren vóór Zwarte Piet. Weer een andere groep Weespers bereidt voor daarna een kleurrijke actie voor waarbij mensen de hakken minder in het zand hebben staan en een gulden middenweg zoeken. De gemeenteraad gaat opnieuw aandringen op een dialoog met het Sinterklaascomité over het aanpassen van het uiterlijk van de Weesper Piet.


Hé fietsers: 'Zet je licht aan!'

WEESP Waarschijnlijk heb je ze al opgemerkt: de op straat gekalkte teksten met 'Zet je licht aan!'. Het is een oproep aan fietsers om zichzelf te laten zien. Het gaat om een actie van de ANWB die door een aantal Weespers is omarmd.

De teksten moeten fietsers ertoe aanzetten hun licht aan te doen als ze de weg op gaan. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar nog te veel mensen doen dat niet. "Het viel mij al op dat een groot deel van de fietsers bij het station geen licht voert. En op weg naar huis zag ik ook veel fietsers zonder licht", vertelt Eric Willemsen, een van de krijters. De teksten zijn van spuitstoepkrijt en verdwijnen mettertijd.