De Hydrograaf, aka Pakjesboot 12.
De Hydrograaf, aka Pakjesboot 12. Foto: André Verheul sr

Sint bezoeken in zijn werkkamer op de echte pakjesboot

WEESP Pakjesboot 12, de enige echte stoomboot van Sinterklaas, ligt dinsdag 20 en woensdag 21 november in de Kom van Weesp. Kinderen en hun ouders kunnen dan komen kijken hoe de Sint en de Pieten leven en werken.

De Hydrograaf van rederij Hollands Glorie doet dienst als stoomboot van Sinterklaas, ook wel Pakjesboot 12 genoemd. Het schip is meer dan 100 jaar oud. Het werd gebouwd in de periode 1909-1910 op een scheepswerf in Rotterdam. Het kreeg toen de naam Hydrograaf en werd op 4 mei 1910 in gebruik genomen door de Koninklijke Marine als hydrografisch opnemingsvaartuig, dat metingen aan de zeebodem uitvoerde.

Ook werd het schip diverse keren gebruikt door onze toenmalige koningin Wilhelmina voor werkbezoeken aan plaatsen in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren, waarbij ze meermaals ook aan boord overnachtte. Aan het begin van WO II week het schip uit naar het veilige Engeland. Als pakjesboot van Sinterklaas doet de Hydrograaf dit najaar eerst Zaanstad aan. Na de landelijke intocht bezoekt het historische schip een aantal steden zoals Zaandam, Weesp, Spakenburg, Almere, Haarlem en Leiden, om vervolgens door te varen naar Rotterdam en af te sluiten in Willemstad. Aan boord kunnen kinderen en hun ouders met eigen ogen zien hoe Sint en de Pieten leven en werken. In de kombuis bakken Pieten pepernoten en testpieten controleren het speelgoed. Sint is te vinden in zijn werkkamer, waar hij achter zijn bureau aan het werk is met het Grote Boek. In het pakjesruim wordt nog hard gewerkt om alle cadeautjes op tijd ingepakt te krijgen.

Wie de magie van Sinterklaas aan boord wil beleven, kan voor € 9,50 een kaartje bestellen via pakjesbootdagen.nl.