Doe het ze eens na. Burgemeester Bas Jan van Bochove en kerkbestuurder Gerard Tijssen leveren de bladgouden weerhaan af op 65 meter hoogte.
Doe het ze eens na. Burgemeester Bas Jan van Bochove en kerkbestuurder Gerard Tijssen leveren de bladgouden weerhaan af op 65 meter hoogte.

Meer dan bouwkundig hoogstandje

WEESP Toen de brandende torenspits van de Laurentiuskerk naar beneden stortte, stond half Weesp daar ontdaan naar te kijken. Afgelopen donderdag, op de kop af twee jaar later, stonden de kades weer vol, dit keer om te zien hoe de kerk zijn torenspits terugkreeg. Met haan. Alles is weer zoals het was.

Op het moment dat het 25 meter hoge gevaarte op zijn plek zakte, stak er een spontaan applaus en gejuich op. Sommigen vielen elkaar zelfs in de armen. "Alsof je een piek op een kerstboom zet", zei een van de toeschouwers tegen de man naast hem. Hij doelde op het ogenschijnlijke gemak waarmee de hijsklus werd geklaard.

Maar voor veel mensen is wat die dag gebeurde veel meer dan een bouwkundig hoogstandje. Dat de kerk weer compleet is, raakt veel mensen. Katholieke achtergrond of niet. Omdat het laat zien dat je na tegenslag weer overeind moet zien te komen, omdat het illustreert hoe belangrijk doorzettingsvermogen is en omdat het aantoont dat uiteindelijk alles weer goed kan komen.

De skyline van Weesp is hersteld. Zodra de duisternis invalt, kunnen we ons weer laten leiden door het groene kruis: het baken van Weesp. Wie liep er donderdag niet even een ommetje om het nog even te zien branden? Wie is niet blij dat de toren weer compleet is? Wie was er donderdag niet apetrots op Weesp?

3