Ron Vlaar is erbij op de avond waarop de film over hem wordt vertoond.
Ron Vlaar is erbij op de avond waarop de film over hem wordt vertoond. Foto: Gerard Overmars

Trotse atletiekdochters, het zwarte gat en de voetbalschoenen van Jari

WEESP Vier dagen lang was de City of Wesopa the place to be voor Weesper sportgekken. Films met voetballers, wielrenners, denksporters, zwemmers, tennissers, gamers, fervente supporters en andere mensen aan wie een steekje los is. Het leverde verrassende belevenissen op.

Een greep daaruit. Een vader die met hulp van zijn telefoon zijn zoons uitlegt wat voor een damheld Ton Sijbrands is. Dezelfde vader die met zijn eigen vader op de foto gaat bij de voetbalschoenen van Jari Litmanen, samen met David Endt. De vrijwilligster van de City die nietsvermoedend haar bridgehelden ontmoet. De moeder die trots bij een fragment van Ellen van Langen kan vertellen dat haar dochters volop aan atletiek doen. De voetballer die in de Uitkijk zijn eigen eerbetoon krijgt en helemaal niet van beton blijkt. Een kringgesprek (ja, echt) tussen bridgers, een dammer, Weesper schakers, een huisarts/natuurkundige en onze filmoperatrice over de impact van kunstmatige intelligentie op hun sport en op het leven. Weesper Feyenoordfans die met elkaar het gevoel delen dat je dat niet voor de lol bent en zo hoop blijven koesteren. De muzikant die op verzoek van Karsten Kroon het nummer 'Ik ben een renner' een uur van tevoren heeft ingestudeerd en tot ontroerends toe ten gehore brengt.

Een uniek WK (Weesper kampioenschap) tafelvoetbal wordt zaterdagmiddag op het grote scherm vertoond en van livecommentaar voorzien door nieuwe organisatietalenten. Ricardo Scholten die het zwarte gat beschrijft waarin hij twee maanden lang terechtkwam na het voltooien van de Iron Man op Hawaï en zijn voorlopige afscheid van deze bijna onmenselijke sport aankondigde. Waar hij toch zo veel plezier aan beleeft. Of René Godlieb die, terwijl badmintonster (zeg geen 'shuttelen') Selena Piek instemmend knikt, vertelt over welke offers je ook in je sociale leven moet brengen. En Frits Schalij, die het jubileum aankondigt van zijn club nog steeds schaatsende vrienden, waaronder Ard Schenk (hoopt volgend jaar 75 te worden), Peter Nottet, Hilbert van der Duim en Jan Bols. In Davos of op de Noorse camping bij Kees Verkerk. Komt daar weer een nieuwe sportfilm aan? Met zichtbare trots vertelt de eerste e-sportjournalist van Nederland hoe hij aan de wieg stond van een booming wereld. Aan verbaasde toeschouwers legt hij uit dat het FIFA-spel op een kansloze strategie is gebaseerd. Beneden speelt de 12-jarige onverstoorbaar verder. "Nog twee kills en ik heb m'n record."
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Iedereen heeft zijn eigen beleving van een heerlijke vier dagen. Gewoon omdat we allemaal een beetje gek van sport zijn. Volgend jaar weer?

WeesperNieuws Extra: de andere kanten van het sportieve succes