Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Overstappen?

De tijden van het verplichte ziekenfonds liggen ver achter ons. Mijn huisartspraktijk werd altijd een ziekenfondspraktijk genoemd. Ziekenfondspatiënten waren hier altijd extra welkom. Waarom? Simpel: de rekeningen werden altijd betaald.

Vroeger was het kleine ziekenfonds rond Weesp: Gooi en omstreken. Nu is er een enorm grote regionale zorgverzekeraar: Zilveren Kruis. Enorm groot betekent: enorm veel macht. Zilveren Kruis betaalt en bepaalt in Weesp en verre omtrek wat er op medisch gebied gebeurt. Er schijnt marktwerking in de zorg te zijn. Wat marktwerking betekent? Onder andere dat rekeningen niet altijd meer worden betaald… Ziekenhuizen, zoals het Slotervaart in Amsterdam en het IJsselmeer Ziekenhuis in Lelystad, hebben dat gemerkt. Zilveren Kruis stopt met betalen en een chaotisch faillissement volgt: weg ziekenhuizen! Hoe het met patiënten en personeel van deze ziekenhuizen gaat, lijkt onbelangrijk. Iemand anders moet de boel maar weer zien te lijmen, met dank aan Zilveren Kruis. In onze omgeving lopen het Amstelland Ziekenhuis en Tergooi gevaar. Ook huisartsen hebben een probleem met Zilveren Kruis. "Teken bij het kruisje!", zeggen ze tegen ons. Ondertussen luistert deze zorgverzekeraar niet naar huisartsen en komt afspraken niet na die door zorgverzekeraars zijn gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om indexatie van lonen van praktijkondersteuners, het zorgen voor voldoende personele ondersteuning van huisartspraktijken (vandaar sterk stijgend ziekteverzuim van assistentes) en het vergoeden van kosten van praktijkmanagers in kleinere praktijken. Klein bier voor Zilveren Kruis. In Nederland hebben wij de ACM (Autoriteit Consument en Markt) die ervoor moet zorgen dat één bepaald bedrijf niet te machtig wordt. In de ervaring van veel huisartsen werkt deze club de verkeerde kant uit: ze bevorderen het monopolie van zorgverzekeraars en vooral het monopolie van Zilveren Kruis. Huisartsen worden daar verdrietig van.
Misschien goed om eind 2018 te veranderen van zorgverzekeraar? Stap over! Weg van Zilveren Kruis, Achmea, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, InShared, OZF, de Friesland of hoe de polis ook genoemd wordt van Zilveren Kruis. Huisartsen worden daar blij van.