Van de lezers

Zwarte Piet

Sinds ik in Weesp woon, val ik van de ene verbazing in de andere. Het begon smakelijk met een verkiezingsleus in de maand dat wij verhuisden. Weesp moet gewoon Weesp blijven. Geen plaats ter wereld moet gewoon zichzelf blijven, behalve wellicht museumdorp Orvelte, of de woonplaatsen van Mennonieten of de Amish, of plaatsen die bestempeld zijn tot Unesco werelderfgoed. Maar goed, ook Weesp dus. Ik vraag me af wat dat is, dat Weesp dat gewoon Weesp moet blijven. Het is een Weesp dat ik, als nieuwkomer, nooit gekend heb. Kan Weesp wel Weesp blijven nu ik er ben komen wonen, en met mij vele nieuwe Weespers in de 6 Weesper Straatjes? Is Weesp nog Weesp nu de polder volgebouwd wordt met nieuwe woningen? Horen wij nieuwelingen er eigenlijk wel bij, bij dat Weesp-blijvende Weesp? Of is die verkiezingsleus een waarschuwing: je mag wel meedoen als je maar niet denkt dat je het spel kan bepalen? Tijdens de intocht van Sinterklaas werd duidelijk wat het betekent als Weesp gewoon Weesp blijft. De Pieten waren zwart, de pepernoten glutenvrij en werden uitgedeeld in plastic zakjes. Weesp, concludeer ik hieruit, is conservatief maar zorgzaam. Weesp moet gewoon Weesp blijven, Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet. Voor het lichamelijk welbevinden van kinderen moet zorggedragen worden. Maar voor het geestelijk welbevinden van kinderen wier families oorspronkelijk niet uit deze contreien komen, maar uit andere landen, andere culturen, kennelijk niet. Ik ben dan wel nieuw, maar wil toch mee het spel bepalen. Ik wil dat er tijdens de intocht volgend jaar hoofdzakelijk roetpieten zijn. Ik wil me niet hoeven schamen voor een intocht waarin de meeste pieten zwart zijn, terwijl het inmiddels wijd en zijd bekend is dat er kinderen en volwassenen zijn die hier nare associaties mee hebben. Ik wil dat kinderen die last hebben van de kleur van Zwarte Piet net zo serieus genomen worden als kinderen die last hebben van gluten. Ik wil dat alle kinderen uit de klas van mijn zoon, welke huidskleur of achtergrond ze ook hebben, met evenveel plezier naar de intocht kunnen gaan. Als dat betekent dat Weesp niet meer Weesp is, so be it. Alles stroomt, ook in een kleine stad aan de Vecht.
Jackie ter Heide

De Voedselbank

Zaterdag 24 november werd bij de golfvereniging de zogenaamde 'The Weesper Match' gehouden. Na de wedstrijd was de prijsuitreiking. Wij, van de Voedselbank Weesp, zijn er met de hoofdprijs vandoor gegaan! Wij mochten namelijk een cheque ter waarde van 1.855,16 euro in ontvangst nemen, alsmede vier kratten vol cadeautjes voor de kinderen van onze klanten. Dit alles werd bijeengebracht door de leden van de golfvereniging met behulp van een groot aantal sponsors. Namens onze klanten en vrijwilligers van de Voedselbank willen we hierbij iedereen heel hartelijk bedanken.
Wim en Hanny Koole

Onder zeil

Wat een ongelooflijk zure brief van mevrouw Doppenberg in de krant van vorige week. 'Rooie Gerrit is op een missie', zó begint ze haar afbrekende verhaal. Je zou bijna zeggen dat mevrouw iets persoonlijks heeft tegen Gerrit. Nu, ondergetekende denkt er heel anders over en ik meen te weten dat menig Weesper soortgelijke gedachten koestert. De kom als een soort 'museumhaven', waarin de nodige historische (werk)schepen een thuishaven zouden vinden, zo'n plan kan toch niet anders dan op bijval stuiten? De brievenschrijfster daarentegen, schijnt bij/door de reeds aanwezige twee monumentale schepen niets anders dan 'roest, rotzooi en rommel' te zien, en: 'alles wat mooi aan de schepen is, kun je niet zien door alle rommel die er bovenop ligt'. Vreemd, ik word nu juist helemaal niet afgeleid door de op het dek aanwezige 'rommel', tenslotte gaat het om werkschepen. Ik 'zie' veeleer dit: robuuste stoerheid, oude en kwalitatieve scheepsbouw, een leven -soms met grote gezinnen- op de rivieren, op diezelfde rivieren koersende (afwisselend op louter windkracht varende) schepen, geluiden van laden en lossen en de geuren en andere reuring die daar bij hoorden etc. etc. De plussen en minnen van het plan tegen elkaar afwegend, zou ik het een sterk nummer van onze gemeente vinden wanneer men het plan van Gerrit op zijn haalbaarheid zou toetsen, volgens mij zou het Weesp op een positieve manier op de kaart zetten. In plaats van een initiatief subiet in de grond te boren, zouden we misschien een beetje verguld mogen zijn dat er nog lieden in deze stad rondlopen met mooie en opbouwende plannen.
Daan vd Wall Bake