Als het vriest, biedt de gemeente weer een emmertje strooizout aan.
Als het vriest, biedt de gemeente weer een emmertje strooizout aan.

IJsvrije tunnel Aetsveld en
meer grip op oversteekplaatsen

WEESP Mocht het weer gaan vriezen en sneeuwen dan streeft de gemeente voortaan naar een ijsvrije tunnel naar Aetsveld. Ook zal de strooiploeg meer aandacht hebben voor de situaties op en rond oversteekplaatsen.

Die toezegging doet wethouder Maarten Miner (GroenLinks) in ons wekelijkes B&W-gesprek. Hij reageert op de enquête die de gemeente hield onder inwoners over de gladheidsbestrijding. Duidelijk werd dat er vorige winter, ondanks de tomeloze inzet van de gemeentelijke strooiploeg, plekken blijven waar je meer hebt aan een helm dan aan een muts. De enquête werd ingevuld door zo'n honderd mensen in een periode dat de mussen nog dood van het dak vielen. Het idee was om een top 20 van knelpunten op te stellen, waar dan bij de volgende sneeuw- of vorstperiode extra aandacht voor moet komen. Volgens wethouder Miner is er alleen capaciteit om de top 2 aan te pakken: de Aetsveldtunnel en oversteekplaatsen.

Strooizout

Zodra vorst en sneeuw onze stad teisteren, trekken de medewerkers van de gladheidsbestrijding eropuit om, vaak bij nacht en ontij, de fietspaden en doorgaande wegen begaanbaar te houden. Voor voetpaden is echter onvoldoende mankracht. Het verhaal is dat je stoepen beter kunt vegen dan strooien. Dat zal idealiter zo zijn, maar het blijft een raar verhaal. De gemeente roept inwoners van Weesp op om zelf een emmertje strooizout te halen bij de gemeentewerf om de eigen stoep schoon te maken. Wie dat weleens gedaan heeft, weet dat dat strooizout werkt als een tierelier. Waarom kan de gemeente haar eigen zout dan niet gebruiken voor enkele kritieke punten, zoals de Aetsveldtunnel en de Zwaantjesbrug? "Men heeft mij echt verzekerd dat strooien op voetpaden niet zo veel zin heeft", zegt wethouder Miner, ook na een extra navraag voor de zekerheid. Beter is het om het voetpad schoon te vegen met een bezem voordat er een dikke sneeuw- en ijslaag ontstaat, zo legt hij uit. Dat is dan ook wat de gladheidsbestrijders van de gemeente voortaan doen in de tunnel bij Aetsveld.

Ook zelf vegen

De wethouder hoopt dat inwoners dat voorbeeld volgen. Op dat punt toont de enquête een opvallende uitkomst: 83% zegt de eigen stoep te vegen. Dat strookt niet met het beeld dat de wethouder heeft toen hij vorige winter door Weesp liep. Dus herhaalt hij de oproep aan inwoners om bij gladheid zelfs de stoepen rond het eigen huis ijsvrij te houden. En ja, daar is ook dit jaar strooizout voor beschikbaar op de gemeentewerf. Wanneer het zover is, wordt dat via deze krant aangekondigd.