Burgemeester Bas Jan Van Bochove beantwoordt vragen van inwoners over de Amsterdamse toekomst van de stad.
Burgemeester Bas Jan Van Bochove beantwoordt vragen van inwoners over de Amsterdamse toekomst van de stad.

Weesp bepaalt (voorlopig) het beleid, Amsterdam gaat het uitvoeren

De burgemeester kon het niet vaak genoeg herhalen: ook na de ambtelijke fusie met Amsterdam bepaalt Weesp het beleid. Nog een paar jaar.

WEESP Nemen we een Weesper Mop bij de koffie? Of een Eberhardje (een hartvormig roomboterkoekje met de drie Andreaskruisen van Amsterdam)? De ruim zestig Weespers kregen bij het 'Politiek Plein' over de aanstaande fusie met Amsterdam meteen een veelbetekenende keuze te maken.

De keuze voor de fusie met Amsterdam, die is uiteraard al gemaakt. Deze bijeenkomst gaf inzicht in hoe nu verder. Om te beginnen werd er enige afstand genomen van het woord 'fuseren'. "Fusie suggereert gelijkwaardigheid - en dat klopt hier niet", legde projectleider Stan van de Laar uit. Amsterdam heeft namelijk 15.000 ambtenaren, Weesp komt tot 135. 'Overname' zou de lading beter dekken, maar er is gekozen voor het vriendelijk klinkende 'invlechten'. Om de zaak niet nog ingewikkelder te maken, blijven wij de bekende begrippen 'ambtelijke fusie' en 'bestuurlijke fusie' toch nog even gebruiken.
De ambtelijke fusie is de eerste stap. Inwoners merken daar misschien maar weinig van. Alle medewerkers van de gemeente Weesp gaan per 1 juni 2019 werken bij de gemeente Amsterdam. Weesp krijgt daar een dienstverleningsovereenkomst voor terug, waarin staat hoe de dienstverlening aan de inwoners van Weesp op peil blijft - of liever nog: verbetert. Zo hoeft niemand naar Amsterdam voor een rijbewijs of een overleg, want het stadskantoor in Weesp blijft open. De gezichten blijven zeker in het begin vertrouwd, maar uiteindelijk doen Amsterdamse ambtenaren hier hun intrede om zaken over te nemen.

Gaat daarmee niet veel lokale kennis verloren, wilde een Weesper in de zaal weten. "Of moeten we zo'n ambtenaar straks bijvoorbeeld uitleggen waar de Achtergracht is?" Burgemeester Van Bochove drukte die vrees meteen de kop in. "Nu komt het ook voor dat medewerkers vertrekken en er nieuwe voor terugkomen. Toen ik hier in 2014 kwam, heb ik ook heel snel moeten leren. Wie voor Weesp komt werken, moet daar zijn best voor doen. De komst van Amsterdamse ambtenaren is echter ook een toevoeging van kwaliteit. En ja, dan moeten we misschien een keertje uitleggen waar de Achtergracht is." De slotwoorden van de gastvrouw namens de gemeente waren geruststellend. "Dank voor uw komst en we blijven gewoon Weesper Moppen eten."


1. Ambtelijke fusie

De gemeenteraad van Weesp bepaalt het beleid in Weesp en gaat over de financiën. De uitvoering gebeurt door de ambtelijke organisatie van Amsterdam. De (voorheen) Weesper ambtenaren zijn daarin opgenomen. Deze ambtelijke fusie gaat in op 1 juni 2019.

2. Bestuurlijke fusie

Amsterdam heeft 15.000 ambtenaren, Weesp komt tot 135

De gemeente Weesp wordt opgeheven. De stad Weesp valt onder de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad van Amsterdam gaat over het beleid en de financiën. Deze bestuurlijke fusie gaat niet in vóór 2022.