Gaston Starreveld en Nicolette van Dam hebben het gezellig in de winterse Middenstraat.
Gaston Starreveld en Nicolette van Dam hebben het gezellig in de winterse Middenstraat. Foto: Sjoerd Stoop

Middenstraat straalt in reclamespot Postcodeloterij

Sneeuw in de Middenstraat vanwege de opname van een reclamefilmpje. Veel bewoners zijn er trots op, maar niet iedereen was er blij mee.

WEESP Nicolette van Dam, heel veel technici en een sneeuwkanon. In de doorgaans stille Middenstraat was het vorige week een drukte van belang.

De Postcodeloterij kwam een filmpje opnemen en daar komt veel bij kijken. Het sneeuwkanon bijvoorbeeld. Dat spoot nepsneeuw door de straat en tegen de gevels. Alles voor een sfeervol plaatje. Ingepakt in warme jassen nemen Postcodeloterij-ambassadeurs Gaston Starreveld en Nicolette van Dam hun wervende teksten op voor de deur van een van de woningen. Bewoners kijken vanaf een afstandje mee. Het spotje is begin volgend jaar te zien op tv. Het productiebedrijf zoekt om praktische redenen locaties uit rond hun thuisbasis Amsterdam. En dan komt Weesp al snel in beeld. "We vinden Weesp erg fotogeniek. Deze straat is precies wat we zochten. Herkenbaar en lieflijk, een straatje waar iedereen eigenlijk graag zou willen wonen", legt een van de productiemensen uit. Na het korte praatje gaat de opnameploeg door. Op alle details wordt gelet. De lamp ergens anders, een beetje extra sneeuw op de planten voor de deur. Weesp moet er natuurlijk wel goed uitzien op televisie.

De poedersneeuw is op minstens twee adressen niet in goede aarde gevallen. Deze bewoners maakten bezwaar bij de filmcrew, maar die bezwaren zijn 'kwijtgeraakt'. Het zette GroenLinks-raadslid Christian Pfeiffer aan tot het stellen van vragen aan B en W. Hoe zit het eigenlijk met filmopnames en moeten bewoners alles maar goedvinden? Dat kwam hem direct op Facebookcommentaren te staan waarin 'zuur' en 'vertrutting' de boventoon voerden. Een van de bewoners meldt dat ze vooraf drie brieven over de filmopnames heeft ontvangen, compleet met contactgegevens voor eventueel bezwaar. Ook zijn er vooraf productiemedewerkers aan de deur geweest met uitleg. Zij stelt: "Super dat onze straat is uitgekozen voor filmopnames." Pfeiffer licht toe: "Ik ben niet tegen opnames. Ik vind wel dat bewoners de mogelijkheid moeten hebben om bezwaar te maken als hun huis wordt witgespoten. Dat heeft niks met vertrutting te maken."
Dit nooit meer, zeggen enkele bewoners die blij zijn dat de opnames achter de rug zijn, want het heeft op hen een behoorlijke impact gehad. Weer een andere bewoner kijkt er luchtiger tegenaan. "Alles is naderhand netjes opgeruimd. Bovendien kwamen ze vandaag langs met een chocoladeletter. Al met al toch leuk: is prima reclame voor de leukste straat van Weesp."