Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is ervoor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op. Na het weekeinde wordt het dan droger, maar ook geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

Na de regen op sinterklaasavond is het donderdag minder nat. Het klaart af en toe op. Later op de dag neemt de kans op regen weer toe. Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met geruime tijd regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig of mogelijk hard, met vrijdag kans op windstoten. Het is beide dagen zeer zacht met een maximum van rond 12 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde overheerst de bewolking. Er valt van tijd tot tijd regen. Af en toe klaart het even op. De wind gaat geleidelijk aan draaien van west naar noordwest. Vooral zaterdag is de wind nog krachtig, maar zondag neemt de wind langzaam iets in kracht af. Het wordt ook minder zacht. Zaterdag kan het 8 à 9 graden worden. Zondag nog een graadje lager.

Weetje

Na een zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens de zonnigste herfst ooit gemeten met 457 uren zon tegen 314 uren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.