Burgemeester Strumphler Tideman met vrouw en kinderen op 17 mei 1956.
Burgemeester Strumphler Tideman met vrouw en kinderen op 17 mei 1956. Foto: Ben Merk, Amsterdam/ HKD

Alle burgemeesters van Diemen

DIEMEN In het gemeentehuis is een tentoonstelling te zien van de Historische Kring over de 20 burgemeesters van Diemen. De expositie is tot begin januari op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur te bezichtigen.

De tentoonstelling is gemaakt door Peter Texier en Noor van Mens van de Historische Kring Diemen. Zij bezochten diverse gemeentearchieven, onder meer in Amsterdam en Diemen, en zochten in veel beeldbanken naar materiaal. Van slechts vijf van de twintig burgemeesters hebben zij geen prent of schilderij kunnen vinden.

Van Bormeester tot Boog

Texier: "Diemen heeft twintig burgemeesters gehad. Wij hebben alleen de burgemeesters meegerekend die langere tijd het ambt hebben vervuld, dus geen burgemeesters die bijvoorbeeld een korte tijd waarnemend burgemeester waren. Cornelis Bormeester was in 1814 de eerste burgemeester, de huidige burgemeester Erik Boog is de twintigste." Van Mens: "De tentoonstelling bestaat uit panelen met daarop - indien mogelijk - een prent of schilderij van de betreffende burgemeester en informatie over wat er zich tijdens zijn ambtsperiode in Diemen afspeelde." Ook de burgemeesters die in de Tweede Wereldoorlog in Diemen werkten komen uiteraard aan bod.
Texier: "Burgemeester De Geer van Oudegein moest in 1943 op last van de Duitsers vertrekken omdat hij weigerde de huizen van de Jan Bertsstraat tot en met de Diemerkade te slopen om ruimte voor een schootsveld te creëren. Hij werd opgevolgd door burgemeester Voûte die wel aan de wens van de Duitsers voldeed. Hij werd weer opgevolgd door burgemeester Guépin, die lid was van de NSB. De Geer van Oudegein keerde na de Tweede Wereldoorlog voor korte tijd terug als burgemeester van Diemen."