Leegstaande kantoren langs de Amstellandlaan worden omgebouwd tot woningen.
Leegstaande kantoren langs de Amstellandlaan worden omgebouwd tot woningen.

Wonen aan de Rijnkade geen goed idee, langs de Amstellandlaan wel

Aan de Amstellandlaan komen meer appartementen, maar aan de Rijnkade juist niet en daar zijn ondernemers en omwonenden blij mee.

WEESP Werken aan de Rijnkade, wonen aan de Amstellandlaan. Dat is het uitgangspunt bij de herontwikkeling van het gebied rond Aquamarin. Voor de hoek van de Flevolaan, waar beide gebieden elkaar raken, moet nog een slimme oplossing worden gevonden.

Of zoals Ria Hagen van de Hagen Groep, gevestigd aan de Rijnkade, het omschreef: 'Gematigd positief.' Dat is het gevoel dat overheerst bij ondernemers en omwonenden van het gebied Rijnkade/Amstellandlaan, nadat wethouder John Vos (Ruimtelijke Ordening) vorige maand tijdens een informatiebijeenkomst had uitgelegd wat de plannen zijn met dit gebied.
Het positieve zit 'm erin dat duidelijk is dat de gemeente wonen aan de Rijnkade niet ziet zitten en daar zijn ondernemers en bewoners van met name Aquamarin blij mee. Het 'gematigd' wordt ingegeven door het feit dat er nog wel een hobbel moet worden genomen. Die betreft het gebied rond de hoek met de Flevolaan, waar de nieuw te maken woonboulevard aan de Amstellandlaan raakt aan het bestaande bedrijventerrein langs de Rijnkade. Deze hoek wordt door de gemeente omschreven als 'scharniergebied'. Wethouder Vos zei vrijdag in ons wekelijks B en W-gesprek dat het in dit gebied vooral draait om verkeersveiligheid. De Rijnkade is een drukke, doorgaande route voor (vracht)verkeer en dat is geen prettig uitzicht om aan te wonen. "Daar ontstaat een lastige situatie met verkeersveiligheid. We doen nu studie naar alle mogelijkheden, zonder vooringenomen standpunt. Alles hangt af van de functies die mogelijk en het meest wenselijk zijn."

Onrust weggenomen

De manier waarop nu naar dit gebied wordt gekeken, heeft bij bewoners en ondernemers veel onrust weggenomen. Van de zomer zijn tijdens twee brainstormsessies met omwonenden allerlei ideeën en wensen gespuid, waarbij vooral beklijfde dat de gemeente en Ymere (eigenaar van veel bedrijfspanden aan de Rijnkade) hun zinnen leken te zetten op woningbouw aan de Rijnkade, maar dat ziet niemand zitten. De omwonenden niet omdat ze hiermee mogelijk hun privacy kwijtraken én omdat ze enorme parkeerdruk verwachten, en de ondernemers niet omdat ze bang zijn dat ze in hun bedrijfsvoering worden belemmerd.

De wethouder schenkt nu klare wijn: "In de Structuurvisie Bedrijventerreinen 2010 wordt de mogelijkheid tot woningbouw aan de Rijnkade opengelaten. Nu zijn we toe aan herziening van deze visie en uit overleg met de ondernemers blijkt dat woningbouw op deze plek een uiterst weerbarstige materie zal worden. De ondernemers hebben aangegeven dat ze liever geen verandering willen. En op het moment dat er vanuit de markt geen medewerking is om dit gebied te transformeren, is het logisch dat we terugkomen op de visie uit 2010 en dat we de Rijnkade als bedrijventerrein handhaven."