Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Beetje verlichting

In de donkere dagen voor kerst hebben veel mensen in Weesp behoefte aan licht, aan een gevoel van beschermd zijn, aan warmte. Vroeger zagen we in deze periode van het jaar regelmatig adventskaarsen in de vensterbank. Vanaf begin december werd dan elke week een kaars aangestoken. De eerste week één. De tweede week twee, enzovoort. Met kerst brandden er dan vijf kaarsen: Kerstfeest vanwege het kerstkind!

Nu zijn adventskaarsen zeldzaam geworden. Ze zijn er nog steeds hoor! Veel vaker zien we tegenwoordig lichtjes die mensen in hun tuinen, aan hun gevels of zelfs op hun schepen plaatsen. In de Papelaan bijvoorbeeld, ziet de passerende Weesper veel huizen met versiering buitenshuis, vaak gecombineerd met versiering binnenshuis. De ene gevel is nog fraaier dan de andere tuin. Het duurt vast niet lang of we gaan een jury laten beraadslagen,welke tuin of gevel het mooist is... Met lichtjes versierde huizen stralen iets uit. Net als die adventskaarsen. Een warm, welkom gevoel. Zonder woorden te horen, begrijp je: het gaat hier niet om geld of rijkdom, het gaat om licht; dat laat zien: hier is het goed!

Niet iedereen heeft datzelfde gevoel. De donkere dagen voor kerst zijn voor sommigen juist deprimerend. Ze versterken het gevoel van verlies, verdriet en van alleen zijn. Een onweerstaanbaar eenzaam gevoel bekruipt sommigen. Het is ongrijpbaar. Je kunt het niet zien. Je kunt het niet laten zien. Je kunt het niet uitzetten. Je wil het niet hebben en toch... In deze donkere dagen vinden we het daarom ook belangrijk elkaar op te zoeken, samen te eten en samen te zingen. Kerken en andere organisaties doen hier actief aan mee.

Veel artsen weten dat licht gezonde effecten heeft. Het bevordert een goede nachtrust en een betere stemming. Met de lichtjes in tuinen en aan gevels schenken mensen iets aan anderen. In hun woning zien ze zelf niet veel van de fraaie figuren van licht die ze zelf buiten hebben opgesteld. De lichtjes zijn vooral voor al die voorbijgangers. Voor mensen met en zonder verdriet... Is dat ook niet een klein beetje de boodschap van kerst?