Geld voor arm gezin blijft liggen

WEESP De uitvoering van het kinderarmoedebeleid van de gemeente Weesp kan stukken beter. De vierhonderd kinderen in Weesp die in armoede leven worden onvoldoende bereikt.

Ingewikkelde aanvraagformulieren, dure uitgaven die voorgeschoten moeten worden, subsidies die blijven liggen en weinig inzicht op de cijfers. De onafhankelijke Rekenkamercommissie had er maar een beperkt onderzoek voor nodig om te concluderen dat er nog wel het een en ander schort aan het Weesper kinderarmoedebeleid.

Voor één op de negen kinderen zijn schoolreisjes, sport- of muziekles, verjaardagspartijtjes en zo nu en dan een uitstapje niet vanzelfsprekend. In het gezin waar zij opgroeien blijft na de vaste lasten maar weinig geld over voor dit soort activiteiten. De raad besloot vorig jaar tot het instellen van een Kindpakket, waarmee gezinnen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de kosten voor kleding, onderwijs, sport en cultuur.

De Rekenkamercommissie stelt vast dat er binnen de gemeente geen inzicht is op het gebruik van de maatregelen. Wel is duidelijk dat de € 140.000 die de gemeente voor het Kindpakket beschikbaar heeft gesteld, voor een groot deel niet is gebruikt. Ook een rijkssubsidie van € 80.000 is voor een groot deel onbenut.

3