Vrij koud, in weekeinde overgang naar zachter weer

Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat het enigszins winteren. Met een continentale oostelijke stroming is het koud en droog. In de loop van het weekeinde dringen uitlopers van een omvangrijke oceaandepressie tot onze omgeving door. Dat betekent later op zaterdag of zondag neerslag, mogelijk is dat eerst sneeuw of natte sneeuw overgaand in regen.

Donderdag en vrijdag

Met een stevige bries uit het oosten is het donderdag en ook vrijdag koud winterweer. 's Nachts vriest het licht. In de nacht naar vrijdag tot -3 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot ongeveer +2 graden. Door de sterke wind voelt het kouder aan. Vrijdag kan het overdag lokaal licht blijven vriezen. Het weerbeeld daarbij zijn wolkenvelden met af en toe zon. Het blijft droog.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het tot lokaal -5 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot rond +1 graad. De bewolking neemt vanuit het zuidwesten langzaam toe. In de namiddag of avond volgt een dooiaanval met mogelijk eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen. De temperatuur stijgt zondag naar 7 graden. De matige wind draait van zuidoost naar zuid.

Weetje

Middendecemberkou, zoals deze week, wordt vaak voor de kerstdagen afgebroken. Dat was ook vorig jaar het geval toen er op 10 en 11 december wel 15 cm sneeuw viel. Nadien volgde snel een periode met vrij zacht en wisselvallig weer. In de ijzige december van 2010 liep het anders. Op 17 december viel een dik pak sneeuw, dat bleef liggen tot na de witte kerstdagen.