Floor Herremans legt de laatste hand aan haar muurschildering. De woning moet leeg vanwege funderingsherstel.
Floor Herremans legt de laatste hand aan haar muurschildering. De woning moet leeg vanwege funderingsherstel.

Geschildere kerstboom biedt beetje troost in gesloopt huis

De familie Herremans moet binnenkort vier maanden hun huis uit. Ze horen bij de gedupeerden van de funderingsproblemen in 'het Rode Dorp'.

WEESP Het zal de slapeloze nachten niet verdrijven, toch brengen de muurschilderingen van dochter Floor wat vrolijkheid en luchtigheid in hun huis aan de Dr. Schaepmanstraat. Ter voorbereiding op het ingrijpende herstel van de fundering zijn Theo en Corina begonnen met slopen van de uitbouw. Plaats voor een kerstboom is er dus even niet. Maar een kerst zonder kerstboom, dat was onverteerbaar. Dus schilderde Floor er een op de muur. Compleet met piek en echt werkende lampjes.

Het gezin Herremans kocht de voormalige huurwoning in 2000, zonder te weten wat hun boven het hoofd hing. De fundering van tientallen woningen bleek aangetast. Om de huizen te redden moesten de funderingen binnen vijf jaar worden hersteld. "Het viel ons rauw op het dak", blikt Corina terug. "Ook omdat wij in tegenstelling tot de meeste van onze buren geen huurders zijn, maar eigenaar. Al snel werd duidelijk dat ons torenhoge kosten boven het hoofd hingen voor iets waar wij verder geen last van hadden, want ons huis vertoont nog geen enkel zichtbaar teken van verzakking."

Alle potjes leeg

Dus wat moet je dan? Dossiers doorspitten, subsidiemogelijkheden uitzoeken, juridisch advies inwinnen... Corina: "Alle potjes waren leeg, de gemeente en woningcorporatie Ymere konden weinig tot niets voor ons doen." Het funderingsherstel kost zo'n 50.000 euro. Omdat de benedenverdieping nagenoeg geheel wordt gesloopt komt daar nog zo'n 50.000 euro bij voor een nieuwe vloer, een nieuwe keuken, een nieuw toilet etcetera. "Wij doen zo veel mogelijk zelf om de kosten zo laag mogelijk te houden. Verder hebben we een lening moeten afsluiten. Je moet er maar niet teveel aan denken welke leuke dingen je allemaal met dat geld had kunnen doen. Maar we wonen hier fijn en we kunnen nu tenminste blijven."
Eind januari moet het gezin vier maanden het huis verlaten. Corina en Theo bivakkeren bij Corina's broer, Floor bij de ouders van haar vriend en zoon Mark trekt tijdelijk bij oma in haar wisselwoning in. Zij woont ook in de straat en moet ook haar huis uit. "In die periode is Floor jarig. Waar vieren we dat? We wonen allemaal ergens anders..." Zij en Theo hebben er weleens slapeloze nachten van. "Er komt zo veel op je af. De ene dag gaat het goed, de andere dag vliegt het je allemaal naar de strot en wil je alleen maar janken."

Lees het hele verhaal over de familie Herremans op WeesperNieuws Extra