De parkeerplaats bij het station loopt over.
De parkeerplaats bij het station loopt over. Foto: Dirk-Jan Baas

Parkeren geeft veel stof tot discussie

De gemeente pakt het nieuwe parkeerplan grondig aan. Na onderzoeken en bewonersavonden ligt er nu een discussienota. Een discussie wordt het zeker.

WEESP Met ingang van 1 januari 2020. Als het aan wethouder van Verkeer Leon de Lange (D66) ligt, zou dat een mooie datum zijn om te starten met vergunningparkeren in delen van Weesp. Maar pin hem er niet op vast. Er moeten nog allerlei praktische zaken geregeld worden. En het zou ook best nog weleens eerder ingevoerd kunnen worden, want hoe eerder hoe beter.

De weg naar een parkeerplan is lastig en lang. Nieuwe onderzoeken mondden vorig jaar uit in een parkeeradvies van deskundigen, dat weer werd besproken in een klankbordgroep en met bewoners van verschillende wijken in het participatieproces. Dat alles heeft nu geleid tot een discussienota.
Wat erin staat? Plannen voor het invoeren van parkeervergunningen en betaald parkeren in vier delen van Weesp, satellietlocaties voor parkeerders buiten het centrum, bestaande parkeerplekken opofferen voor fietsparkeren en terrassen. En hoe de gemeente dat vervolgens allemaal denkt te regelen, financieren én handhaven, samen met Amsterdam trouwens. Als alles in deze discussienota door de gemeenteraad omarmd wordt, kan het stuk promoveren tot 'parkeerplan Weesp', dat, zo hoopt het college van B en W, eind april 2019 vastgesteld kan worden in de gemeenteraad.

Een combinatie van maatregelen moet het parkeerprobleem in Weesp verzachten.

Centrum

Betaald parkeren in combinatie met vergunningen.
Alleen betaald parkeren en niet met vergunning binnen de gereguleerde uren op het noordelijk deel van de Nieuwstraat en Nieuwstad, de Kerkstraat en een deel van de Hoogstraat; hier mag maximaal 2 uur geparkeerd worden.
Maximaal 1 vergunning per huishouden.

Herensingelkwartier

Parkeerproblemen te lijf met combinatie van maatregelen

Betaald parkeren in combinatie met vergunningen.
Maximaal 2 vergunningen per huishouden, op termijn nog maar maximaal 1.

Stationsgebied

Betaald parkeren in combinatie met vergunningen.
Alleen betaald parkeren en niet met vergunning binnen de gereguleerde uren op het parkeerterrein aan de Sportparklaan.
Alleen betaald parkeren en nooit met vergunning op P+R-terrein.
Maximaal 2 vergunningen per huishouden, op termijn nog maar maximaal 1.

Leeuwenveld

Betaald parkeren in combinatie met vergunningen.
Maximaal 2 vergunningen per huishouden, op termijn nog maar maximaal 1.

Uren parkeermeter

De gereguleerde uren zijn op werkdagen van 10.00-18.00 uur, vrijdag tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00-17.00 uur. Daarbuiten is parkeren gratis, ook zonder vergunning.

Nieuwe parkeerplaatsen

Omdat er onvoldoende parkeerplekken zullen blijven in het centrum, moeten er elders 'satellietparkeerplaatsen' komen. Het college denkt hiervoor aan enkele locaties in de wijk Zuid II en het braakliggende terrein aan de Prinses Irenelaan.

De discussienota wordt volgend voorjaar besproken in de raad.