Vanaf links Hanneke Lesterhuis, Ser van Gaalen en Indra Wamelink.
Vanaf links Hanneke Lesterhuis, Ser van Gaalen en Indra Wamelink. Foto: Marieke van Veen

'Geen computer te bekennen en de dokter schreef met hanenpoten'

Huisartsenechtpaar Ser van Gaalen en Hanneke Lesterhuis gaat met pensioen. De patiënten worden overgenomen door Indra Wamelink. Zij gaat er haar eigen draai aan geven.

WEESP Toen Ser van Gaalen en Hanneke Lesterhuis in 1991 de praktijk van dokter Blees overnamen, was er in het hele pand geen computer te bekennen. "En de beste man schreef ook nog eens met onleesbare hanenpoten", blikt Ser terug. Natuurlijk lag de prioriteit bij het behandelen van de patiënten, maar het digitaliseren van het patiëntenbestand en de dossiers stond ook hoog op het to-do-lijstje van het toen kersverse huisartsenpaar. Inmiddels is ook het archief volledig digitaal. Dat hoeft Indra straks niet mee te slepen.

Ser en Hanneke dragen de praktijk tussen kerst en oud en nieuw over. De eerste maanden ontvangt Indra haar patiënten nog aan de Zeeburgstraat, per 1 maart opent ze samen met Rebecca Cornelisse Huisartsenpraktijk Elise aan Stationsplein 30. "Het is heel fijn dat Ser en Hanneke hun zaken zo netjes op orde hebben. Ik draai nu bijna een jaar mee en heb al veel patiënten ontmoet, maar nog lang niet iedereen. Voor het opbouwen van een vertrouwensband zijn goed bijgehouden en goed toegankelijke dossiers onmisbaar."

De mensen, daar draait het allemaal om in een dokterspraktijk. Hanneke: "We hadden al eerder laten weten dat ons pensioen eraankwam, maar nu komt het wel heel dichtbij. De patiënten beginnen er vaak over en halen herinneringen op. Zo van: 'Jij hebt mijn stervende vader toen zo goed begeleid'. Hierdoor beseffen we pas echt wat een voorrecht het is dat we een stuk in het leven van deze mensen hebben mogen meelopen."

Ook voor Indra draait het huisartsenvak om het contact met mensen. Ze was arts op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, maar het stond haar steeds meer tegen dat haar werk alleen draaide om de diagnose. In 2007 maakte ze de overstap naar de huisartsenzorg en straks runt ze dus haar eigen praktijk. "Ik kan als huisarts de tijd nemen voor de mens achter de patiënt, zodat ik meer zicht kan krijgen op achterliggende oorzaken. We weten vandaag de dag dat veel klachten ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld zorgen en stress. Door samen naar de achterliggende oorzaak te zoeken, kunnen we erger - zoals een burn-out - hopelijk voorkomen."

De toenemende aandacht voor psychische klachten - al dan niet in combinatie met lichamelijke klachten - is een van de positieve veranderingen binnen de onder druk staande gezondheidszorg, vindt Ser. "Neem de opmars van de praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg. Ik vind het een prima ontwikkeling dat mensen nu bij hun eigen vertrouwde huisartspraktijk terechtkunnen met psychische klachten." Indra: "En het is trouwens ook zo dat lichamelijke klachten kunnen leiden tot geestelijke problemen. Omdat iemand dingen niet meer kan bijvoorbeeld - werken of voor de kinderen zorgen - en het daar heel moeilijk mee heeft. We kunnen mensen hier binnen de eerstelijnszorg steeds beter in begeleiden."

Als nadelige verandering in de gezondheidszorg noemen de drie artsen unaniem de versnippering van de thuiszorg die als gevolg van de marktwerking is ontstaan. "Er wordt langs elkaar heen gewerkt, waardoor mensen soms niet de hulp krijgen die ze nodig hebben", zegt Indra. "Wij komen soms schrijnende situaties tegen", bevestigen Ser en Hanneke.

'Fijn dat mensen nu ook bij ons terechtkunnen met psychische klachten'

De praktijk die Ser en Hanneke in 1991 overnamen was een praktijk aan huis, gebruikelijk in die tijd. "En het was ook praktisch, met het huishouden en de kinderen. Maar als ik het over mocht doen zou ik liever net als Indra meer een scheiding tussen werk en privé willen hebben." Voor Indra is die scheiding een fietsroute van dertig minuten. Ze woont in de Watergraafsmeer. "Ik vind Weesp en de inwoners van Weesp heel leuk en ik voel me hier erg welkom, maar ik blijf - zeker voorlopig - in Amsterdam wonen."

Terwijl ze die afstand tussen wonen en werk enerzijds fijn vindt, zoekt Indra anderzijds naar vormen waarop ze er ook op andere manieren en momenten voor haar patiënten kan zijn. "Ik heb vier kinderen en weet dat een druk gezinsleven passen en meten is. Daarom gaan we met Elise ruimere openingstijden voeren. Ook kunnen mensen ons via de mail of WhatsApp een vraag stellen; dan kan ik op afstand hulp bieden en dat scheelt weer een ritje naar de praktijk. Verder overweeg ik bij uitzonderingen consulten via Skype. Bijvoorbeeld als een kind ziek wordt in het buitenland en de ouders met mij willen overleggen."

Hanneke luistert Indra geamuseerd aan. "Ze is zo enthousiast en bevlogen. Wij zijn heel blij met Indra als opvolger. Ze gaat er haar eigen draai aan geven, maar onze kernwaarden - echt contact met de mensen en laagdrempeligheid - zijn ook zaken waar zij aan hecht. Wij dragen onze patiënten met een gerust hart aan haar over."

Het afscheid van Ser van Gaalen en Hanneke Lesterhuis is vrijdag 28 december van 14.00 tot 18.30 uur in het theater van De Hogeweyk.