Schrijver en columnist Bert Keizer was jarenlang verpleeghuisarts.
Schrijver en columnist Bert Keizer was jarenlang verpleeghuisarts.

Een boeiende avond met arts, filosoof en auteur Bert Keizer

WEESP Het Alzheimer Café Weesp heeft donderdag 3 januari Bert Keizer te gast. Keizer is specialist ouderengeneeskunde, schrijver en filosoof. Recent maakte hij de overstap naar de Levenseindekliniek. Hij schrijft columns voor Trouw en Medisch Contact.

Het Alzheimer Café in hotel 't Hart van Weesp is een maandelijkse ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Alzheimer en hun naasten. Elke editie is er een andere spreker of thema en zo nu en dan een muziek- of toneelvoorstelling. Het café biedt bezoekers een combinatie van informatie, even ertussenuit en lotgenotencontact.

Bert Keizer was tot 2004 verpleeghuisarts in Amsterdam. Zijn doorbraak als schrijver kwam in 1994 met 'Het refrein is Hein', een zeer openhartige schets van gebeurtenissen in een verpleegtehuis, inclusief stukken over euthanasie en hulp bij zelfdoding die nogal wat stof deden opwaaien, maar die door artsen over het algemeen als zeer reëel worden beoordeeld.

Hij schuwt niet om over de emoties van de patiënt, maar ook over die van de dokter uit te weiden. Hij heeft ook een klinische en volgens sommigen pessimistische kijk op zin en onzin in de gezondheidszorg en geneeskunde. Zijn stukjes over het verpleegtehuis, waar veel leed is en de dood nooit ver weg, werden hem niet altijd in dank afgenomen. In 2004 werd hij zelfs op non-actief gesteld door zijn werkgever.

Bert Keizer schrijft een column in het artsenblad Medisch Contact onder de titel 'Zonder handschoenen' en heeft een wekelijkse column in dagblad Trouw. Volgens Ton Koot van de organisatie is Keizer een gepassioneerd en goed spreker, die garant staat voor een mooie start van een nieuw jaar alzheimercafés. Aanvang: 19.30 uur, entree gratis.