Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse
Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Licht

We hebben een 'echte' kerstboom in onze woonkamer. Met ballen, engeltjes, kransjes en lichtjes natuurlijk. Afgezaagd? Jazeker. Maar omdat de stam zo kort is afgezaagd, is er geen enkele manier om onze boom stabiel te laten staan. Met als gevolg dat die hele unit inclusief versiering al twee keer is omgevallen. Dit was overigens een goede reden om nieuwe kerstballen aan te schaffen: er hangen nu poedels en een kroket-met-mosterd-en-een-vlaggetje-kerstbal in onze boom.

Voor nog meer kerstvreugde hebben we thuis ook lukraak wat kerstverlichting gedrapeerd. Wat lichtjes in de vensterbank, een lampjessnoer in een vaas en zelfs een kitscherig, verlicht huisje om onze Gloria in Excelsis Deo te uiten. 'Licht' en kerst gaan heel goed samen, merk ik.
Heerlijk vind ik het ook om rond deze tijd van het jaar door Weesp te lopen, liefst als het al schemert. Dan kijk ik ongegeneerd bij iedereen naar binnen om mee te genieten met gezellige decembertafereeltjes. Sommige woonkamers lijken met hun prachtige designkerstboom zo uit een tijdschrift te komen. Bij andere huizen waar ik naar binnen gluur, verbaas ik me werkelijk over alle kerstprullaria en felgekleurde lampjes. Er zijn zelfs huizen waar ik niet rechtstreeks naar durf te kijken uit angst voor een spontane aanval van duizeligheid door de weelderige flikkerlampjes en kerstverlichting in alle vormen en kleuren.
Overigens heeft Weesp, de stad dus, sinds dit weekend ook nieuwe kerstverlichting. Langs de Herengracht en de Hoogstraat hangen, tja hoe zal ik het noemen, 'slierten' met knipperlichtjes. Blauw en wit licht. In elke boom. En het is prachtig! 'Licht' is ook hier weer het magische woord, want het maakt Weesp nog feeërieker dan het al is.

Helaas is ná de kerst 'licht' niet meer per se het thema. Als ik op 27 december op de weegschaal ga staan – o no, doe het niet!! – vrees ik dat door alle kerstkransjes, vijfgangendiners, en kerststollen 'licht' het laatste is wat ik zal zien. 'Te-zwaar-dus-eet-maar-weer-even-normaal' komt waarschijnlijk dichter in de buurt. Maar zover wil ik nog helemaal niet vooruitkijken. Die postfeestdagenstress ligt nog lichtjaren van ons vandaan, als het aan mij ligt.
Fijne kerst allemaal!