'Meer steun voor kinderen die in armoede opgroeien'

WEESP De Weesper PvdA wil dat kinderen in Weesp die in armoede opgroeien de steun krijgen die ze toekomt. Daarom roept de partij B en W op om maatregelen te nemen.

Uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie blijkt dat er veel schort aan het kinderarmoedebeleid in Weesp: ingewikkelde formulieren, dure uitgaven die voorgeschoten moeten worden, subsidies die blijven liggen en weinig inzicht op de cijfers. De PvdA meldt verbijsterd te zijn over het rapport.

Niet meer voorschieten

"In onze stad groeien ongeveer 400 kinderen op in gezinnen die moeten rondkomen van minder dan 120% van het sociaal minimum (ongeveer drie per klas)", aldus Bert Keesman van de PvdA. Voor deze kinderen is er het Kindpakket, waarmee gezinnen onder meer aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de kosten voor kleding, onderwijs, sport en cultuur. De Rekenkamercommissie vraagt zich af of het Kindpakket wel doel treft. "Er is ongeveer 350 euro per kind per jaar beschikbaar, maar dat geld blijft grotendeels op de plank liggen", zegt Keesman. De PvdA roept het college daarom met een motie op om de doelgroep in beeld te krijgen en ervoor te zorgen dat de ouders de bijdragen uit de kindregeling niet meer hoeven voor te schieten.

De Rekenkamer heeft nog meer voorstellen gedaan om de kindregelingen gemakkelijker te maken. De PvdA wil dat het college ze allemaal uitvoert, en wel zo snel mogelijk.