Alleen zijn is niet nodig met de buurtkamer om de hoek

Het WeesperNieuws heeft Buurtkamer De Kastanje uitgeroepen tot Weesper (organisatie) van het Jaar. De begin 2017 opgerichte buurtkamer heeft zich binnen korte tijd bewezen als een echte aanwinst voor de Weesper samenleving. Met onder meer koffieochtenden, soepmiddagen, bingo's, creatieve activiteiten, een taalkroeg en fietslessen bedient De Kastanje echt alle groepen en lagen van de bevolking en zorgt zo voor verbinding in de wijk.

WEESP Met de verkiezing van Weesper van het Jaar wil het WeesperNieuws in de laatste krant van het jaar de schijnwerper richten op positieve bijdragen aan de lokale samenleving. Alle Weespers die initiatieven nemen die onderscheidend en inspirerend zijn en zorgen voor een positieve uitstraling voor Weesp maken kans. Dit jaar sprong wat ons betreft Buurtkamer De Kastanje eruit. Penningmeester Ismonda Boom - Aarts nam vorige week woensdag tijdens de Kerstinloop namens het bestuur de award in ontvangst.

"Ik raakte vorig jaar betrokken bij het Buurtpanel Noord-West. Ik werkte in de thuiszorg in Weesp, maar mijn werkgebied veranderde en dat vond ik toen heel jammer. Ik wilde wel graag bij deze mensen en mijn wijk betrokken blijven en ging op zoek naar een manier om dat op een leuke, vrijwillige basis te doen. Zo belandde ik op een avond van het Buurtpanel. Die eerste keer viel me eerlijk gezegd behoorlijk tegen. De buurtbewoners die er waren, waren vooral aan het klagen. Maar gelukkig was er ook iemand aanwezig van het Sociaal Team van het Buurtpanel en die vertelde dat er plannen waren voor een nieuw initiatief: een huiskamer voor de buurt. Dat klonk wel heel leuk! Ze zochten mensen die dit wilden uitwerken en opzetten. Ik besloot dat ik daar graag aan mee wilde werken."

"Er ontstond een hele fijne werkgroep, met onder meer Nel Mateman van het vroegere wijkoverleg, welzijnswerker Gerard Herderschee, Inge van Kaam, Latifa Makhlouf en Jarno van Westreenen. Wij vormen nu samen ook het bestuur, want inmiddels zijn we een stichting geworden. Bij het uitwerken van de plannen waren ook Elles Le Maitre-de Clerk van de gemeente en mensen van Ymere betrokken."

"De woningcorporatie heeft ook belang bij het verbeteren van de leefbaarheid. In de wijk Noord-west/Hogewey wonen veel van hun huurders. Het pandje is ook van Ymere, zij verhuren het aan ons. Toen we de boel gingen inrichten hebben we van Ymere flink wat meubilair en dergelijke - dat na een reorganisatie overbodig was geworden - gekregen."

"We hadden amper budget, eigenlijk alleen de Weesper Kei van de gemeente (€ 250,-, red). Het werd een sport om via Marktplaats en sponsors zo goedkoop voor elkaar te krijgen wat we voor ogen hadden. Als mensen hoorden waar het voor was, lukte dat ook meestal wel. Er werd van begin af aan erg leuk gereageerd op dit initiatief. Het klussen deden we zo veel mogelijk zelf. Al voor we echt opengingen zaten er al vele uren werk in."

"Een feestelijk moment. Maar ondanks alle energie en positieve aandacht kan ik niet zeggen dat De Kastanje meteen een doorslaand succes was. We begonnen heel enthousiast met de hele week open zijn, maar dat trok een zware wissel op onze geweldige vrijwilligers en daar stonden op bepaalde dagdelen soms te weinig bezoekers tegenover. Gaandeweg hebben we het concept en programma aangepast, ook door aan de mensen te vragen wat ze graag zouden willen. Er zijn activiteiten die het goed doen, de soepmiddagen, de kerstinloop... Maar er zijn helaas ook momenten dat er bijna niemand komt."

"Ik denk dat er nog steeds een drempel is. Dat mensen denken dat je dan het stempel 'eenzaam en alleen' krijgt om dat je een koffie-inloop bezoekt. Maar kijk naar mij: ik heb een drukke baan, leuke vrienden, doe vrijwilligerswerk, maar ik kom zelf ook weleens voor de gezelligheid een kopje koffie drinken in De Kastanje. Even gezellig de dag doornemen, horen hoe het met iedereen gaat... Ik hoop mensen zich welkom voelen om hetzelfde te doen en dat ze dan ook blijven komen."

Wat zijn jullie toekomstplannen?

"We blijven werken aan het concept. Er zijn in dit eerste jaar in overleg met bezoekers en buurtbewoners nieuwe activiteiten bij gekomen, zoals een taalkroeg en fietslessen voor nieuwkomers. Als de initiatieven vanuit de mensen zelf komen, vinden we dat het mooist. Dat is ook eigenlijk de opzet. Dus Weespers: als jullie een leuk idee hebben, meld je dan bij ons. Wij hebben hier een mooie ruimte en kunnen eventueel voor begeleiding zorgen. Verder ligt er voor ons nog belangrijke een taak wat de financiering van de buurtkamer betreft. We worden ondersteund door de gemeente Weesp, Ymere en Albert Heijn, maar zouden graag meer financiële armslag willen hebben. We hebben net te horen gekregen dat de gemeente waarschijnlijk ook de huur voor 2018 voor haar rekening neemt, wat ontzettend fijn zou zijn, maar daarna moet daar een andere oplossing voor komen. Ymere vraagt maar 200 euro huur per maand. Een schijntje, maar wij hebben bijna geen inkomsten. We vragen kleine bedragen voor onze activiteiten en dat willen we ook zo houden, omdat we vinden dat het voor iedereen betaalbaar moet blijven."

Oliebollen bakken

De openingstijden van Buurtkamer De Kastanje zijn van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur op woensdag, donderdag en vrijdag. Op de maandagavond is er een taalkroeg voor nieuwkomers. Op donderdag is er handwerken. Vrijdag is het spelletjesdag, met onder meer sjoelen, dammen, scrabble of rummikub. Daarnaast is er regelmatig een soepmiddag of stamppottendag, gesponsord door Albert Heijn. Ook worden er geregeld creatieve activiteiten georganiseerd zoals kaarten en vogelhuisjes maken en in februari start er op woensdagmiddag een kinderactiviteit.

Tip: Zondag 31 december worden er van 12.00 tot 15.00 uur oliebollen gebakken, dan mag iedereen komen proeven en koffie drinken. Een leuk moment om eens binnen te stappen en kennis te maken met de Buurtkamer.