Cees van Vliet over de transformatie van de Laurentiuskerk: 'Het levert mij geen materiële winst op, maar wel emotionele winst. Dat is mij op deze plek veel meer waard.' Foto: Brian Elings.
Cees van Vliet over de transformatie van de Laurentiuskerk: 'Het levert mij geen materiële winst op, maar wel emotionele winst. Dat is mij op deze plek veel meer waard.' Foto: Brian Elings.

Het herstel van de torenspits maakte Weesp weer compleet

Het WeesperNieuws roept Cees van Vliet uit tot Weesper van het Jaar 2018. Zijn herstel van de torenspits van de Laurentiuskerk is meer dan een bouwkundig hoogstandje. Het zorgde ervoor dat duizenden Weespers verbonden waren met elkaar en met de stad waar ze trots op zijn.

WEESP Hoe bepaal je wie de Weesper van het Jaar wordt? Onze redactie hanteert een klein lijstje met uitgangspunten waarbij verbondenheid, uitzonderlijkheid en inspiratie de belangrijkste zijn. Maar om het simpel te houden, stellen we gewoon de vraag: wie heeft Weesp het afgelopen jaar een klein beetje mooier gemaakt?

Van al onze vorige winnaars van onze Weesper van het Jaar-award kun je dat zeggen. Dat zijn Sara Kroos en Daniëlle Meyer met hun Theaterpand Weesp (2014), de vrijwilligers van Gastvrij Weesp (2015), Lieuwe Veerman en zijn team van Uiteraard Uitermeer (2016) en de mensen van Buurtkamer de Kastanje (2017). Dat Cees van Vliet Weesp in 2018 een stukje mooier heeft gemaakt, lijdt geen twijfel.

Op 8 november 2016 brandde de torenspits van de Laurentiuskerk af, een gevolg van kortsluiting. Sindsdien zaten we in Weesp met een verminkte toren, een litteken op het aangezicht van de stad. Menig Weesper kon daar slecht naar kijken. Voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp vatte het zo samen: "Dat is het gekke van kerken. Ze staan er gewoon en de meeste mensen nemen dat voor kennisgeving aan. Tot er iets misgaat. Dan wordt duidelijk hoeveel zo'n kerk voor de mensen betekent."

Er was weliswaar een verzekering, maar niet tegen nieuwbouwwaarde. Dat de toren zou worden hersteld, was dus beslist geen vanzelfsprekendheid. Maar wel voor Van Vliet, die niet kon aanzien dat zijn kerk er tot in lengte van jaren onthoofd bij zou staan. Een nieuwe torenspits zou er komen en daarvoor trommelde hij de beste timmerlieden, loodwerkers, leidekkers en elektriciëns op. De spits werd naast de kerk opgebouwd, elke dag een stukje hoger; een bijzonder gezicht.

Twee reusachtige hijskranen

En toen werd het 8 november 2018, precies twee jaar na de brand. Opnieuw kwamen er duizenden mensen samen rond de kerk. Nu niet om te kijken naar de brand, maar naar hoe twee reusachtige hijskranen de nieuwe, 25 meter hoge spits boven op de 40 meter hoge stompe toren zouden plaatsen. Stoeltjes werden uitgeklapt, koffie met broodjes waren meegebracht. "Twee jaar geleden stond ik er ook toen de brand er was. En nu weer natuurlijk, dit wil je toch niet missen", zo verwoordde een mevrouw het gevoel van velen.

'Een kerktoren maken gebeurt nergens meer in Nederland'

Spontaan gejuich

Op het moment dat het gevaarte hoog boven de stad op zijn plek zakte, stak er spontaan een groot applaus en gejuich op. Sommige mensen vielen elkaar zelfs in de armen. Inderdaad, voor veel mensen was (en is) dit veel meer dan een bouwkundig hoogstandje. Dat de kerk weer compleet werd, raakte veel mensen. Katholieke achtergrond of niet. Omdat het liet zien dat je na tegenslag weer overeind moet zien te komen, omdat het illustreerde hoe belangrijk doorzettingsvermogen is en omdat het aantoonde dat uiteindelijk alles weer goed komt. De terugkeer van de toren liet en laat veel Weespers niet onberoerd. Een toeschouwer: "Nu is het weer goed, de kerk is weer compleet. Straks kunnen we aan het groene kruis weer zien dat we thuis zijn."

'Over tot de orde van de dag'

Toen de spits veilig op de toren stond, viel er bij Cees van Vliet een last van zijn schouders. "Omdat je het ondanks alle goede voorbereidingen toch niet helemaal zelf in de hand hebt", zo blikt hij terug. "We hebben ervan genoten, maar zeiden ook: morgen gaan we weer gewoon over tot de orde van de dag. Want in feite zijn we nu net zo ver als twee jaar geleden." Inderdaad, de brand zorgde voor een hectisch en niet gepland intermezzo in het draaiboek van de transformatie van de Laurentiuskerk. Van Vliet herstelde eerder de fundering, zodat het kerkgebouw niet verder verzakt. Sindsdien is de transformatie in volle gang. Er zijn verdiepingen en nieuwe ruimtes aangebracht. In de meest prominente ruimte, achter de entree aan de voorzijde, komt een brouwerij annex café van Wispe (open naar verwachting in juli 2019). Op één hoog in het midden, bij de grote ronde glas-in-lood-ramen, komt de yogaschool van YogaToday. Achter en voor is ruimte voor luxe appartementen, aan de zijkanten zijn op de eerste etage werkruimtes ingericht: voor wie eens wat anders wil dan een alledaags kantoor. En last but not least: in de toren komt een hotelkamer.

"Ik krijg hele leuke reacties op straat, ik word er soms weleens ongemakkelijk van. De mensen zijn blij dat de kerk blijft staan, dat de toren is hersteld en dat het kruis weer brandt. Ik ben blij dat ik dit kan doen. Met het geluk van de mensen om mij heen die het kunnen uitvoeren. Ik zeg vaak tegen ze: vergeet niet te genieten van wat we aan het doen zijn. Dat geldt ook voor Nicole en mij. Als je niet oplet, word je zo meegesleept in dat hele project dat je het bijzondere ervan uit het oog verliest. Het is een uniek project voor Weesp, zo'n kerktoren maken gebeurt eigenlijk nergens meer in Nederland. Als de kerk volgende zomer klaar is, gaan we dit allemaal enorm missen."

Interview

Over de uitverkiezing tot Weesper van het Jaar zegt hij: "Er zijn meer mensen die mooie dingen voor de stad doen. Als jullie dan bij mij uitkomen, dan ben ik daar echt trots op. Het is een mooie waardering."
Een uitgebreid interview met Cees van Vliet is online te lezen op WeesperNieuws Extra. Daarin gaat hij onder meer in op de vraag waarom hij zo veel geld steekt in de kerk. "Omdat Weesp mijn stadje is. Omdat ik de potentie van Weesp groot vind. En omdat die voor velen betekenisvolle kerk ook voor de komende honderd jaar die prominente plek aan het water kan blijven innemen. Het voelt goed om daar samen met anderen voor te kunnen zorgen. Het levert mij geen materiële winst op, maar wel emotionele winst. Dat is mij op deze plek veel meer waard."

Nu te lezen op WeesperNieuws Extra: een uitgebreid interview met Cees van Vliet plus foto's en een video van hoe de kerk er nu van binnen uitziet. Te lezen voor iedereen die abonnee is of een gratis proefabonnement afsluit met de cadeaukaart die de bezorger heeft gebracht.