In de discussienota dook een tekening op van de Draaierschans als parkeerterrein.
In de discussienota dook een tekening op van de Draaierschans als parkeerterrein.

'Wachten met groen opofferen voor auto's'

WEESP Als het aan de gemeenteraad ligt, hoeft er geen groen opgeofferd te worden voor parkeerplaatsen. In ieder geval niet meteen en niet op alle locaties die B en W voorstellen in de discussienota parkeren.

Die 'satellietlocaties' zouden als overloop moeten dienen als er in andere delen van Weesp straks onvoldoende parkeerplek is na maatregelen om het parkeren te reguleren.

In de discussienota wordt geopperd om drie locaties in wijk Zuid II en het veldje aan de Irenelaan, nu allemaal groen, als satellietlocaties te bestempelen. Met name de bewoners van het Molenpad tekenen hiertegen protest aan. In de discussienota is bovendien een tekening opgedoken die de gemoederen van omwonenden flink bezighoudt: de Draaierschans als parkeerterrein. De gemeenteraad boog zich in de commissie SOB over de nota en dus ook over de vraag of al dat groen meteen zou moeten wijken als het betaald parkeren in combinatie met vergunningen elders in Weesp wordt ingevoerd. Het zou namelijk weleens kunnen, verwacht het college, dat er dan toch nog te weinig plekken voor langparkeren beschikbaar zijn.
De gemeenteraadsleden verwachten niet dat het direct zo'n vaart zal lopen, bleek tijdens de discussie. Bovendien: Weesp koestert toch juist het groen? Het lijkt coalitiepartijen WSP en D66 voldoende om op één plek te beginnen in plaats van de vier locaties die het college voor ogen heeft. De kruising van de Aetsveldselaan en de Fijnvandraatlaan bijvoorbeeld. Oppositiepartij VVD sluit zich daarbij aan en ook het CDA wil het parkeren in het groen zo veel mogelijk beperken. GroenLinks is het stelligst: "Niet parkeren in het groen." De partij ziet mogelijkheden om parkeerplekken te creëren in de Nijhoffstraat, waar de parkeerdruk groot is en de openbare ruimte versteend.

Wethouder Leon de Lange (D66) neemt het allemaal mee als hij het 'Parkeerplan Weesp' gaat schrijven, dat naar verwachting in april volgend jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.