Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Liefde voor/tegen

Jan: "Jan Kooper..."
Stefan: "Jan, heb jij mijn kaart gekregen?"
Jan: "Nee… heb jij mijn kaart gekregen?"
Stefan: Nee. Maakt niet uit, dan komt-ie morgen wel. Maar ben jij klaar voor terugblik 2018 in steekwoorden?"
Jan: "Jazeker. Hier komen de mijne: warm, verhuizen, muziek, Doe Maar, gas, Groningen, Hans de Booij, elektrisch roken, vader 92, gezonde kinderen, vriendschappen, apk-goedgekeurd, het groene kruis… en Amsterdam bij Weesp of andersom. En jij?"
Stefan: "Liefde van mijn geliefden, er gingen mensen zomaar dood, er was heel veel muziek en theater en eten en drinken: soms genoeg, soms te veel, soms te weinig! Er waren veel vrolijke mensen en ook weer boze mensen… stijgende huizenprijzen, Ajax, apk-gekeurd en ook het groene kruis."
Jan: "En we hadden de speech van Mark Rutte. Dat hij Nederland vergelijkt met een kleine kostbare vaas die we met 17 miljoen mensen vasthouden en dat we kwetsbaar zijn. Want als het vaasje valt, dan resten de scherven. Vervolgens gaf hij de brexit als voorbeeld."
Stefan: "Maar scherven brengen geluk... De oude Grieken wisten het al: de chaos na de scherven is weer een nieuw begin. Dus gooi die vaas op het hoogtepunt in schitterende gruzelementen!"
Jan: "Precies. En Leonard Cohen zei het al: 'There's a crack in everything, that's how the light gets in’."
Stefan: "Denk ik ook even in dit verband, misschien wat vergezocht, ook aan het braakliggende terrein naast de Albert Heijn aan de Achtergracht. Daar was eerst niets."
Jan: "En nu het Weesper Woud. Een oerbos met een hek eromheen, beschermd natuurgebied in het centrum van Weesp. Houwen zo."
Stefan: "Komen we meteen bij de goede voornemens?"
Jan: "Minder middelmaat, minder vlees, minder cynisme, heel veel avontuur en nog veel meer liefde."
Stefan: "Precies, dat zou trouwens een mooi zinloos wereldwijd referendum zijn: Liefde: voor of tegen."
Jan: "Dan stem ik dus voor."
Stefan: "Ik ook en wie niet."
Jan: "Zijn we het in principe waar ook ter wereld met elkaar eens."
Stefan: "Zo simpel is het."
Jan: "Fijne dagen en tot volgend jaar, Stefan."
Stefan: "Jij ook Jan en hou vol."
Jan: "Hou vol."