Ingeborg Pouwels. Vele jaren de drijvende kracht achter de Nationale Molendag.
Ingeborg Pouwels. Vele jaren de drijvende kracht achter de Nationale Molendag. Foto: Christian Pfeiffer

Ziel en zaligheid voor de molens van Nederland

WEESP De molenaars en vrijwilligers van molen De Vriendschap zullen kracht moeten putten uit de gedachte dat Ingeborg Pouwels zich met ziel en zaligheid inzette voor de molens van Nederland. Op kerstavond overleed de Weespse onverwacht.

Vele molens in Nederland stonden de afgelopen dagen 'in de rouw' vanwege haar overlijden. Het was een eerbetoon van tientallen molenaars in het land aan de vrouw die bijna twee decennia werkte voor De Hollandsche Molen en ook na haar pensioen, vorig jaar, actief bleef voor deze vereniging. Ingeborg ontpopte zich als een ware creatieve duizendpoot, zo staat in een in memoriam op www.molens.nl, de website van de vereniging.

"De vereniging bood me inspirerend werk waarin ik veel van mijn creativiteit kwijt kon. Al mijn interesses kwamen samen in die ontzettend leuke baan", zo blikte ze vorig jaar terug bij haar afscheid.

Via De Hollandsche Molen betekende Ingeborg veel voor het bekender maken van molens bij het grote publiek. Onder haar energieke leiding groeide de Nationale Molendag uit tot een evenement, waaraan steeds meer molens meededen en dat steeds meer bezoekers trok. Ook was de Weespse van 2011 tot en met 2017 de projectmanager van de BankGiro Loterij Molenprijs, de jaarlijkse wedstrijd waarbij het publiek kan stemmen op allerlei molenprojecten. Door het digitaliseren van het molenbestand werd een grote hoeveelheid informatie in één klap voor het grote publiek toegankelijk. Ook op andere manieren zette ze de luiken open bij de koepelorganisatie. Op allerlei manieren bracht Ingeborg de circa 1200 molens die er nog zijn onder de aandacht van het grote publiek, niet in de laatste plaats ook bij de jeugd.

De Vriendschap

In Weesp was ze als vrijwilligster actief in Molen De Vriendschap, waar haar partner Wouter Pfeiffer de molenaar is. Ook deed ze veel voor de Open Monumentendag in Weesp. Aan dat alles kwam vorige week totaal onverwacht een einde aan. Juist op de dag van het traditionele Midwintermalen bij De Vriendschap voelde zich ze ineens niet lekker. Het bleek een hartinfarct te zijn, waarvan ze niet meer herstelde. Ingeborg Pouwels werd 68 jaar.

Molens in heel het land staan in de rouw

Wieken

Als eerbetoon aan haar zetten veel molenaars in het land dezer dagen hun molens in de rouw. Dat geldt ook voor de molens in Weesp. De wieken staan iets verder gedraaid dan in de korte ruststand; een teken van 'voorbij'.

Ook de Weesper molens staan 'in de rouw'.