Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Me-time

Nieuwsgierig naar de vlotte verschijning van het nieuwe paviljoen kuierde ik laatst op een heiige decemberdag langs De Vecht naar Fort Uitermeer. Door de aanhoudende motregen dutte het winterse landschap in een mistig grijze waas.

Terwijl ik met volle teugen liep te genieten, viel mij een lumineus voornemen binnen. Ik vond het meteen verschrikkelijk goed, lekker zelfingenomen en heerlijk egoïstisch bovendien. Nu kun je denken aan het tot gekmakends toe uitvoeren van Pinterest-inspired-DIY-projecten, maar op dat soort huiselijke verbeteringsnijverheid zit niemand bij ons thuis de wachten. Ook de katten niet. Vandaar dat mijn idee van een geheel ander kaliber is en, hoewel gebaseerd op eigenbelang, ook nog een goed is voor iedereen. Tel daarbij op dat het een mooie zijdelingse aanvulling is op het geijkte rijtje van meer sporten, minder drinken, stoppen met roken en gezonder eten past. Prima doelen ook, daar niet van. Maar ligt bij dat soort zelfafspraken iets ‘moeten’ niet snel al op de loer?

Vandaar dat ik je voor 2019 minder moeten en meer me-time wens. Een staat van zijn die je bereikt door bewust lui te zijn. Oftewel dagelijks een potje te niksen zonder dat je je daar schuldig over voelt. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Want behept als we zijn met een grijze massa die de hele dag niets liever doet dan altijd ergens iets van vinden en dingen willen veranderen, inclusief jezelf. Zijn we de godganse dag dus al druk met moeten en willen. En laat meer me-time daar nou net dé oplossing voor zijn. Want wie tijd inplant om een dagelijks flink lekker te luieren of iets voor zichzelf te doen, en daarbij geen aandacht besteedt aan die voortdurende gedachtestroom in je hoofd, leert die gedachten, net als doorlopende motregen, te negeren. Waardoor die stamp grijze cellen rust ervaren en er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en het aanleren van meer gewenste gewoonten. Daar word je vast heel gelukkig van.

Dus plan het komende jaar voldoende me-time in, dan zet jij bewust lui in 2019 je beste beentje voor, en komen je andere voornemens ook goed tot hun recht.