Het schilderij 'De graflegging' van Caravaggio.
Het schilderij 'De graflegging' van Caravaggio.

Kunstlezing over Caravaggio door Yvonne Hilgenkamp

WEESP Kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp verzorgt dinsdag 15 januari in Plofhuis 7 een kunstlezing over het leven en werk van Caravaggio.

Caravaggio staat te boek als de briljante Italiaanse kunstenaar wiens tumultueuze, gepassioneerde persoonlijke leven enkel wordt overtroffen door zijn eigen adembenemende oeuvre.

Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker (clair-obscur) heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse kunst. Hij negeerde alle regels die kunstenaars uit de voorgaande eeuwen hadden gevolgd en ontwikkelde in plaats daarvan een liefde voor realisme. Zo waren Bijbelse thema's nog nooit in beeld gebracht.

Zijn emotionele directheid was ongeëvenaard en zijn werk heeft dan ook onmiskenbare invloed gehad op tal van kunstenaars in Europa, onder wie Rembrandt. Tijdens deze lezing vertelt Hilgenkamp uitgebreid over het leven en werk van Caravaggio, maar ook over zijn navolgers in Europa die centraal staan in de huidige tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht.

Belangrijk daarin zijn de Utrechtse Caravaggisten: Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In het begin van de zeventiende eeuw trokken deze kunstenaars vanuit Utrecht via de Alpen naar Rome waar ze kennismaakten met het werk van Caravaggio. Ze waren ontzet over diens levensechte figuren, en tegelijkertijd diep onder de indruk van het grote drama en het intense licht. Ook kunstenaars uit andere landen bewonderden het werk van Caravaggio en lieten zich inspireren.

Dinsdag 15 januari om 20.00 uur in Plofhuis 7. Kaarten € 7,50 via kaartverkoop@plofhuis7.nl of aan de zaal.