Van de lezers

Afvalinzameling

Werkt het GAD in het belang van de gemeente en de bewoners om het schoon en opgeruimd te houden? Simpel antwoord: nee. We hebben allemaal weer de inzamelkalender gekregen. Deze keer maar voor een half jaar, met de mededeling dat we deze kalender hierna niet meer krijgen uit het oogpunt van duurzaamheid. Was het ophalen van afval tot nu toe nog vrij simpel te volgen (om de week groen en grijs), dit jaar is het: groen in de zomer elke week en van december tot en met februari eens per twee weken, pmd eens per drie weken en grijs ook maar eens per drie weken. Kunt u het nog volgen? Ik niet meer. O ja, we kunnen wel een herinner-app downloaden. Waarom is het zo moeilijk om nog een kalender te maken? Het hoeft echt geen fullcolourdrukwerk te zijn. Het kan zo veel simpeler en goedkoper. We gaan het zien en beleven dat er regelmatig containers of pmd-zakken op de verkeerde dagen aan de weg staan met zwerfafval als gevolg. Alstublieft gemeente en GAD, neem uw verantwoording en zorg voor duidelijkheid. Tip: druk de kalender voor het hele jaar af in het WeesperNieuws of in de gemeentegids.
Mevrouw Doppenberg

Afvalscheiding

Er is geen enkele consument die vraagt om al die plastic verpakkingen. China is gestopt met het 'oplossen' van (onze) afvalproblemen. En in Engeland bedacht men dat het goedkoper is om het afval te begraven. Tot nu toe is geen enkele wetenschapper erin geslaagd om het afvalprobleem op te lossen. Mogen de gemeentebesturen dan wel eisen dat burgers het afvalprobleem oplossen? Elke afvalverwerker wordt opgescheept met een enorme berg aan restafvalsoorten, met als goed voorbeeld glas - dat op zichzelf niet milieuvervuilend is maar het verwerken daarvan wel. Er is geen enkele woningbouwvereniging die bedrijfsmatige werkzaamheden toestaat en afvalscheiden is toch echt geen hobby. Maar de grootste onrechtvaardigheid is nog wel dat niet elke woning geschikt is voor het plaatsen van al die bakken. Om die allemaal op te halen zijn bovendien duurdere en zwaardere vuilniswagens nodig, die meer verbruiken en dus ook meer schade toebrengen aan het milieu.
Leo de Boer

Vuurwerkverbod

Van mij mag het meteen, een vuurwerkverbod. Dit jaar was de binnenstad vuurwerkvrij, maar wij hebben twee weken lang enorme knallen gehad, versterkt door de spoortunnel. Dat betekende ook twee weken angstige honden en troep in de tunnel. Vuurwerk heeft ook een groot nadeel waar men niet bij stilstaat: namelijk de mooie kleuren die het geeft zijn kleuren van verbranding van zware metalen. En dan ga ik de wereld niet meer begrijpen. Het hele jaar door worden we erop gewezen dat we het milieu moeten sparen. En met oud en nieuw sturen we duizenden tonnen zware metalen de lucht in - zo erg zelfs dat het mistig wordt. Het raakt uit de tijd, het milieu wordt nutteloos belast, om nog maar niet te spreken over de doden en gewonden en uiteraard de vernielingen. Veel wijsheid gewenst in 2019 omtrent dit onderwerp.
Piet Bennik

Kindpakket

Wat lees ik een onbegrijpelijke voorwaarde in het artikel over het Kindpakket voor arme gezinnen in het WeesperNieuws van 9 januari: Om misbruik te voorkomen moet het (arme) gezin eerst alles voorschieten. Waarvan? De wethouder geeft toe: en dat is vaak al niet mogelijk. Zo'n regel kan toch alleen maar bedacht zijn door iemand die in z'n leven maar één gebrek heeft gekend: gebrek aan inlevingsvermogen. En daarmee is het temeer een regel die niet past in humaan beleid.
Wim Jansen