De vuurwerkshow van Hilversum op 1 januari 2019 bij Anna's Hoeve.
De vuurwerkshow van Hilversum op 1 januari 2019 bij Anna's Hoeve. Foto: Bastiaan Miché

Vuurwerk: welke kant moet het op?

WEESP "Liever vandaag dan morgen. Juist door het te vroeg afsteken van een paar dikke vuurpijlen, waar ik niet op gerekend had, was mijn hond al drie dagen voor oud en nieuw getraumatiseerd."

Het is een van de vele reacties op de Facebookpagina van het WeeperNieuws op de vraag of Weesp het voorbeeld van Hilversum moet volgen. In de mediastad wordt met oud en nieuw een centraal vuurwerk door de gemeente georganiseerd, terwijl er steeds meer wijken en zones komen waar de inwoners zelf geen vuurwerk meer (mogen) afsteken.

Er zijn meer lezers die best die kant op zouden willen. Maar lang niet iedereen. "Betutteling ten top, nee hoor lekker zelf afsteken!", is een van de reacties aan de andere kant van het spectrum. Wat verder opvalt is dat er om handhaving wordt geroepen. "Zeer strenge handhaving. Bij illegaal vuurwerk, het afsteken buiten de vastgestelde tijdspanne of buiten de aangewezen gebieden direct aanhoudingen verrichten en stevige consequenties opleggen", zo is een van de suggesties. Ja, wie regels stelt, zal ze ook moeten handhaven.

Er zitten allerlei haken en ogen aan het uitvoeren van de primaire reacties van onze Facebookvrienden. Zo heeft burgemeester Van Bochove geprobeerd sponsors te zoeken voor een centrale vuurwerkshow, maar daar blijkt geen enkele belangstelling voor. En uit de gemeentekas wil hij het ook niet betalen. Het CDA vraagt zich af hoe wenselijk het is om met nieuwjaar een grote groep mensen, sommige al met een slokje op, naar één plek uit te nodigen. Maar D66, PvdA en GroenLinks voelen voor een afschaffing van het consumentenvuurwerk in Weesp, mits dat juridisch kan. Kortom: verdeeldheid en discussie. Interessant is het laatste nieuws uit Amsterdam. Daar oppert het stadsbestuur om de inwoners er zich over te laten uitspreken via een referendum.