De Hoorneboegse Heide in bloei.
De Hoorneboegse Heide in bloei. Archieffoto: Bastiaan Miché

Weg over de hei lijkt van de baan

HILVERSUM Het Utrechtse deel van de N201 - tussen Amstelhoek en Vreeland - wordt niet verbreed naar twee keer twee rijstroken. Ook de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur blijft gehandhaafd. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht vorige week donderdag laten weten.

Om de doorstroming en de bereikbaarheid te verbeteren en de leefbaarheid te handhaven of zelfs te verbeteren, kiezen Gedeputeerde Staten van Utrecht ervoor gericht knelpunten te gaan aanpakken. Voor Hilversum en Wijdemeren betekent dit dat de mogelijke verlegging naar de hei ten zuiden van Hilversum richting de A27 (voorlopig althans) van de baan is.

Vier denkrichtingen

De Gedeputeerde Staten van Utrecht komen tot hun afweging na vier verschillende denkrichtingen te hebben onderzocht om deze drukbereden provinciale weg toekomstbestendig te maken. De huidige voorkeursvariant (geen verbreding, geen aanpassing maximumsnelheid, gerichte aanpak knelpunten) wordt het komende jaar uitgewerkt, in samenspraak met belanghebbenden en omwonenden.
De mogelijke verbreding van de provinciale weg en mogelijke verlegging naar de hei ten zuiden van Hilversum richting de A27 leidden de afgelopen weken tot veel ophef in Hilversum en Wijdemeren. Hoewel niemand - behalve misschien enkele bewoners van de nu al veel te drukke Diependaalselaan - een weg over de hei zagen zitten en ook lokale politici dit onbespreekbaar vonden, waren er toch veel zorgen over welke denkrichting GS zouden kiezen. De provinciale weg N201 door Noord-Holland en Utrecht is ruim 56 kilometer lang en loopt van Zandvoort tot aan Hilversum. In beide provincies behoort de N201 tot een van de drukstbereden provinciale wegen.