Overgang naar kouder weer, lichte vorst in de nacht

De eerste helft van de meteowinter (sinds 1 december) heeft nauwelijks winterweer laten zien. Komende dagen gaat dat veranderen. Na de passage van het polaire koufront donderdag komt een gebied van hoge luchtdruk over onze omgeving te liggen. We liggen dan een aantal dagen aan de koude kant van het polaire front met een temperatuur rond of iets onder het vriespunt.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt eerst veel bewolking verwacht met enige tijd regen. In de loop van de dag klaart het op. Er kan dan nog een bui vallen. Het wordt 5 à 6 graden. Er staat een matige westenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag is het meest droog met af en toe zon. Overdag wordt het 3 à 4 graden. Er waait een matige naar zuidoost krimpende wind.

Het weekeinde

Zaterdag blijft het vrijwel overal droog met nu en dan zon. Dit weerbeeld wordt ook zondag verwacht al neemt de kans op een (winterse) bui iets toe. In de nachten vriest het tot - 3 à -4 graden. In de middag wordt het circa + 2 graden. De wind is matig uit oost tot zuidoost. Na het weekeinde houdt het licht winterse weer aan. De kans op (natte) sneeuw neemt iets toe.

Weetje

In de media gonst het bericht dat we een strenge vorstperiode krijgen. Dat is gebaseerd op de SSW (Sudden Stratospheric Warming). In de lage luchtlagen verzwakt de straalstroom dan. De wind kan dan langdurig oostelijk worden met continentale vrieslucht. Vorig jaar vond dat plaats in februari met vorst tot in maart. Ook of dit nu ook zo gaat gebeuren is nog niet zeker.