Forse celstraffen verdachten brandstichting

Diemen De officier van justitie heeft 16, 17 en 18 jaar celstraf geëist tegen de drie verdachten die volgens het Openbaar Ministerie betrokken waren bij de brand in een van de studentenflats op de Rode Kruislaan in de nacht van 18 op 19 juli 2017.

Bij de brand kwam de 27-jarige student David Swart om het leven en liepen twee studenten blijvend letsel op. Naast de celstraffen eiste de officier van justitie schadevergoedingen oplopend tot een half miljoen. De hoogste straf hoorde Simona I. (24) tegen zich eisen. Zij was de bewoonster van de flatwoning op de onderste etage waar de brand werd gesticht. De officier van justitie omschreef haar als een uitgekookte, calculerende vrouw die uitsluitend uit was op het geld van haar brandverzekeringsmaatschappij. Om het klusje te klaren, schakelde zij haar broer Gilermo I. (25) en een vriend Rachid V. (27) in door hen een beloning in het vooruitzicht te stellen als zij de brand in haar woning zouden stichten. Kort na de brand claimde zij bij haar verzekeringsmaatschappij ruim € 70.000,-, er werd € 15.000,- uitbetaald.

"Voor haar eigen hebzucht zette zij de levens van de honderden flatbewoners op het spel", aldus de officier van justitie die refereerde aan het feit dat de brand in de nacht was aangestoken terwijl bijna alle 178 bewoners thuis lagen te slapen. Zelf was de vrouw niet thuis. De brand brak rond 03.30 uit, bijna alle bewoners wisten zelfstandig het gebouw te verlaten. Alleen David Swart en zijn vriendin niet. Davids levenloze lichaam werd uren later door hulpverleneres op de 12de verdieping gevonden. Zijn vriendin troffen de hulpverleners een etage horen aan, geheel gedesoriënteerd.