Anne Frank in 1941.
Anne Frank in 1941. Foto: Frans Dupont

NH Toneel zoekt actrice voor de rol van Anne Frank

BUSSUM Voor de vierde keer in zijn leven zal theatermaker Peter van Bokhorst het toneelstuk 'Het dagboek van Anne Frank' regisseren. Dit keer bij het Noord Hollands Toneel in Theater in Zuyd in Bussum.

"Anne zou in 2019 negentig jaar zijn geworden en precies tien jaar na de vorige voorstelling wordt het weer tijd om het verhaal opnieuw te vertellen", aldus Van Bokhorst. "Bovendien vind ik het geweldig om aan deze opvoeringstraditie vast te houden."

Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken aan de Amsterdamse Prinsengracht. Tijdens haar verblijf in de schuilplaats schreef zij haar dagelijkse belevenissen op in haar dagboek. Het verhaal van de familie Frank is door het Dagboek van Anne Frank over de hele wereld bekend geworden.

Voor jongeren is het verhaal van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen een onbekend verhaal. Hun grootouders zijn van na de oorlog. De verhalen worden niet meer automatisch van generatie op generatie doorgegeven. Toch is het verhaal van Anne over gevoelens, angsten en onderdrukking helaas nog steeds van deze tijd. Deze week werd een rapport gepubliceerd van het Europees Bureau voor Grondrechten waaruit blijkt dat het antisemitisme in Europa enorm is toegenomen. Daarom overweegt al 38% van de Europese Joden emigratie. Des te meer reden om het verhaal van Anne weer opnieuw te vertellen.

Audities

Er worden acteurs gezocht voor de rollen van Anne en Margot, Frank en Peter van Pels. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar kunnen zich aanmelden. Acteerervaring is geen must, maar wel meegenomen. Het gaat in eerste instantie om een aantal voorstellingen in mei. De audities zijn begin februari. Stuur een mail met naam, leeftijd, ervaring en een foto naar info@nhtoneel.nl.