De weg naar Amsterdam is ingeslagen. Maar wanneer komen we aan?
De weg naar Amsterdam is ingeslagen. Maar wanneer komen we aan?

'Ons ambtelijk apparaat zit tegen de grenzen van de mogelijkheden aan'

WEESP Nog vier maanden en dan is de ambtelijke fusie van Weesp en Amsterdam een feit. Geen eenvoudige klus, maar tot nu toe zijn er geen grote obstakels. Gelukkig maar, want de dienstverlening van Weesp piept en kraakt.

door André Verheul

Aanstaande 29 mei, 17.00 uur, klokken de ambtenaren van de gemeente Weesp uit voor een lang hemelvaartsweekeinde. Als ze op maandagochtend 3 juni weer aan het werk gaan, zijn ze ambtenaren van de gemeente Amsterdam.
Maar als inwoners van Weesp merken we niets of nauwelijks iets van die overgang, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove in ons wekelijks B en W-gesprek. "Zeker in het begin blijven de ambtenaren in Weesp op hun vertrouwde plek zitten en gaat het werk gewoon door." Maar als de inwoner helemaal niets merkt van de ambtelijke fusie, dan is dat ook weer verkeerd. Op veel punten is het de bedoeling dat we er wél iets van gaan merken. Bijvoorbeeld dat we sneller en beter geholpen worden of dat de expertise van de gemeente groter wordt. Daar is het tenslotte om te doen. Vorige maand bracht de gemeente Weesp een bericht naar buiten waarin ze begrip vroeg voor langere wachttijden bij de afhandeling van de omgevingsvergunning (nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing aan je huis). Van Bochove: "Dit is inderdaad een van de redenen waarom er gefuseerd moet worden. Als de vraag naar in dit geval een omgevingsvergunning toeneemt, merk je vrijwel meteen de beperkte capaciteit. Niet alles is kommer en kwel, maar ons ambtelijk apparaat zit echt tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Door een beroep te doen op de organisatie van Amsterdam hopen we dat te verbeteren."
Zo'n ambtelijke fusie, dat doe je niet even tussendoor. Weesp en Amsterdam zijn er al meer dan een jaar mee bezig. De oorspronkelijke streefdatum van 1 april wordt niet gehaald, dus is de deadline op 1 juni gesteld. De benodigde documenten zijn door beide stadsbesturen voorbereid en worden binnenkort door beide gemeenteraden behandeld. Volgens Van Bochove wijst alles erop dat 1 juni gehaald wordt. "Je kunt je voorstellen dat er voor onze medewerkers veel verandert. Voor onze Amsterdamse collega's geldt dat veel minder. De leidinggevenden zullen er wat van merken, maar voor de meeste van de 15.000 Amsterdamse ambtenaren komt het erop neer dat ze er op hun afdeling één collega bij krijgen. Dat zien ze daar wel vaker."

Wanneer één gemeente?

Na de ambtelijke fusie blijft Weesp voorlopig een zelfstandige gemeente die met haar eigen raad en college haar eigen beleid voert. Het is echter wel de onvermijdelijke opmaat naar een bestúúrlijke fusie, waarbij de gemeente Weesp ophoudt te bestaan en opgaat in de gemeente Amsterdam. Dat kan op twee momenten: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 of die van 2026. Zo'n bestuurlijke fusie vergt een langere inhoudelijke en procedurele voorbereiding en intensievere gesprekken dan een ambtelijke fusie. Is 2022 nog wel haalbaar? Van Bochove: "Op zich wel, maar dat hangt af op welke basis onze gemeenteraad de afspraken met Amsterdam wil maken. Laten we eerst onze koers helder formuleren. De voorbereiding voor die discussie met onze raad is gestart."