In november werden de eerste woningen feestelijk betreden. Op winkels en de school is het nog wachten.
In november werden de eerste woningen feestelijk betreden. Op winkels en de school is het nog wachten. Foto: Sjoerd Stoop

Vijf jaar wachten op buurtwinkel

WEESP De bewoners van Weespersluis moeten nog jaren wachten op een buurtwinkel, een nieuwe ontsluitingsroute en wellicht ook kinderopvang.

De eerste woningen in de grote nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder zijn afgelopen november opgeleverd. Er staan er nu zo'n 200 en er wordt doorgebouwd in een gemiddeld tempo van 300 woningen per jaar. Het eindtotaal van 2750 woningen wordt dus in 2026 of 2027 bereikt. In een informatiebrief aan de raad stelt het college van B en W voor het gemak dat de nieuwe inwoners gebruik zullen maken van de bestaande voorzieningen in Weesp. In de nieuwe wijk komt ook een buurtsupermarkt plus enige andere detailhandel en horeca. "De meeste voorzieningen zijn niet voor 2024 voorzien omdat er voldoende draagvlak voor die voorzieningen moet zijn", aldus het college. Het betekent dat de eerste inwoners van Weespersluis hun boodschappen vijf jaar elders moeten doen.
Voor de aansluiting op de A1 komt er een nieuwe ontsluitingsweg. Die gaat ook voor alle andere inwoners van Weesp de route via de Korte Muiderweg vervangen. Niet de gemeente, maar de projectontwikkelaars moeten deze weg aanleggen vóórdat ze aan de 840e woning gaan beginnen. Met dit bouwtempo moet de weg medio 2021 klaar zijn. De school is de eerste voorziening die klaar is, hoewel dat ook nog twee jaar duurt. Met de ontwikkelaar wordt onderzocht of het kinderdagverblijf dan ook gerealiseerd kan worden, zo meldt het college.