De leden van de werkgroep verdedigen het plantsoen aan de Sinnigvelderstraat, dat bouwgrond blijkt te zijn.
De leden van de werkgroep verdedigen het plantsoen aan de Sinnigvelderstraat, dat bouwgrond blijkt te zijn. Foto: André Verheul

'Niemand wist dat ook deze groenstrook bouwgrond was'

Tegen het bebouwen van het voormalige schoolterrein heeft de Sinnigvelderbuurt geen bezwaar. Maar over dat plantsoen voelen ze zich om de tuin geleid.

"Er wordt gebouwd op een open stuk groen, een plek waar die school nooit gestaan heeft", zo steken bewoners van de Sinnigvelderstraat en omgeving van wal. Er deugt wel meer niet, zeggen ze over het bouwplan in hun buurt. Ze wisten niet wat ze zagen toen ze in juni 2018 de fraaie uitnodiging ontvingen voor de presentatie van het bouwplan in hun buurt. Er stond een impressie op waaruit bleek dat de bouwvlek veel groter was dan alleen het voormalige terrein van de Jan Woudsmaschool. Ook de groenstrook aan de andere kant van de straat wordt bebouwd. Wat heet: er staat een joekel van een appartementencomplex van vier hoog op de tekening. Dat betekent een verdichting van de bebouwing in het buurtje waar het behoud van 'robuust groen' een belangrijk uitgangspunt was.
Vanaf dat moment proberen Maarten Fresz, Roland Rakers, Bert Roos, Louis van Laar en Ruud Bedeke als de werkgroep 'Direct belanghebbenden bouwplannen voormalige Jan Woudsmaschool en Sinnigvelderstraat' overleg te voeren met ambtenaren, ontwikkelaar en raadsleden. Om ze ervan te overtuigen dat er in hun ogen weinig deugt van het proces tot nu toe. Veel schieten ze daar vooralsnog niet mee op. Ze krijgen te horen dat de participatie- en inspraakronde al gelopen is, dat dit nog maar een schetsontwerp is, dat ze het moeten zien als een upgrading van hun buurt en dat het toch echt altijd de bedoeling is geweest om ook het plantsoen aan de overkant van het schoolterrein te bebouwen.
In de raadsvergadering van december probeerde de VVD alsnog een extra inspraakronde los te krijgen, maar alleen de steun van het CDA was onvoldoende. GroenLinks wilde bijvoorbeeld niet mee omdat er sprake is van een schetsontwerp en dus nog niet van een definitief ontwerp. Pas bij een definitief ontwerp kun je toetsen, zo sust ook WSP-wethouder John Vos. De leden van de werkgroep vertrouwen dat voor geen meter. Ze willen juist voorkómen dat de plantsoenbebouwing in het definitieve plan komt. Bert Roos: "Als we nu niet aan de bel trekken, zijn we straks te laat." Wethouder Vos liet al eerder weten niets voor een nieuwe inspraakronde te voelen. Dat zou mogelijk juridische consequenties hebben in het volgens hem tot dusver zorgvuldig gelopen proces. Bovendien zei hij: "De bewoners hebben zich kennelijk niet gerealiseerd dat dat ook bebouwd zou worden. De gemeenteraad heeft zich dat heel goed gerealiseerd, want die heeft de kaders ook voor dat stukje vastgesteld."
Bert Roos: "De wethouder zegt dus doodleuk dat het aan ons ligt. Hoe is het mogelijk? Níemand wist dat die groenstrook bij het bouwplan getrokken zou worden. Ik vind deze uitlating ronduit schofferend." Roland Rakers: "Wij zijn helemaal niet tegen jongerenwoningen in deze buurt. We willen op een constructieve manier met de gemeente hierover communiceren. Maar op deze manier worden we gedwongen om in het geweer te komen." De volgende stap is om de hele buurt bijeen te roepen, zo'n tweehonderd omwonenden. Roos: "Het was niet onze intentie om juridische stappen te ondernemen. Maar we schuwen het niet."