Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Kwaliteitstoerist

Om maar eens met een Gremdaatje in huis te vallen: ‘De kwaliteitstoerist, kent u die uitdrukking?’ Hij zoemt al een tijdje rond maar trok mijn aandacht pas echt in een artikel over toerismeontwikkeling, vorige week in deze krant. Het begrip stond er wat plompverloren bij. Want hoewel Weesp op dit type gezelligheidsreiziger wil mikken, werden de specifieke kenmerken van deze variëteit niet duidelijk benoemd. Om mij en jou hierin een eindje op weg te helpen, vergeleek ik wat lukraak op een hoop gegoogelde kwaliteitsdefinities met elkaar en kwam tot de slotsom dat het hier een deugdelijke toerist van kaliber betreft, met klasse én van voortreffelijk niveau.

Met welk aas we die uit welke vijver gaan vissen, is mij een raadsel. Al opteer ik direct voor de inzet van een kwalitatief onderscheidende loktoerist. Wat eenvoudig door het gebruik van het eigen gezicht van Weesp en met inzet van bestaande middelen kan worden gerealiseerd. Je hijst gewoon een gesoigneerde heer van stand, Bas Jan bijvoorbeeld (ik noem geen achternamen), in een sandwichbord van Maarten en laat hem voor het Koninklijk Paleis op de Dam toeristen verleiden met de leuze 'als het kwaliteit mag zijn'. Zo snapt elke zich suf blowende en ladderzat zuipende wallentoerist dat hij in de grote stad moet blijven. Want net als oranje vergistoeristen kan dat soort types ons niet bekoren. Die schijnen zich alleen maar schor te lallen op onze terrassen of zich lawaaiig hossend op gehuurde bootjes over de Vecht te verplaatsen. Terwijl we in ons vredige stadje ook nog eens wakker liggen van hun nachtelijk rolkoffergeraas. Daarom stel ik als extra toegangscontrole voor om alle trektekkels van de door Bas Jan versierde kwaliteitstoeristen voor vertrek naar Weesp eerst eens even flink aan de wielen te voelen. Zodat aankomst en vertrek ook geruisloos kunnen verlopen.
Dit gezegd hebbende, denk ik de wethouder een prima handreiking te hebben gegeven om Weesp te kunnen doorontwikkelen tot die levendige en bloeiende toeristische gemeente waar de kwaliteitstoerist zijn vingers bij aflikt. Ik wens jullie allemaal een prettige voortzetting… en natuurlijk een aangenaam etensmaal met iets van spekjes ofzo erin.