Helmert Woudenberg speelt 'Carmiggelt'.
Helmert Woudenberg speelt 'Carmiggelt'.

Woudenberg brengt Carmiggelts Kronkels tot leven

WEESP Tot 1975 schreef Simon Carmiggelt (1913 - 1987) vrijwel dagelijks een Kronkel voor het dagblad Parool. Dat was een kort verhaal, een levensschets. Nu, meer dan veertig jaar na de dood van de schrijver, blijkt dat de tijd zijn oeuvre amper heeft aangetast. Theatermaker Helmert Woudenberg brengt de columns tot leven in zijn solovoorstelling 'Carmiggelt'.

Simon Carmiggelts scherpe blik, zijn interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen. Veel van zijn Kronkels zijn tijdloos.

Mentaliteit
Tegelijk spreekt er uit zijn verhalen een mentaliteit die vandaag de dag niet meer op die manier lijkt te bestaan en dat voelt als een gemis: een grote rust en een overvloed aan tijd, maar vooral een vanzelfsprekend mededogen met buitenstaanders en mensen waar iets mee is.
Sigaretten en bier
In 'Carmiggelt' speelt Helmert Woudenberg een aantal grappige, maar ook droefgeestige gebeurtenissen en kleurrijke, maar ook ontroerende personages. Hij slentert als Carmiggelt door de stad en belandt in komische situaties of heeft ontmoetingen met kleurrijke of ontroerende types. Voor ouderen een nostalgisch weerzien, voor jongeren ongetwijfeld een prettige kennismaking met een tijd dat er nog lustig door iedereen werd gerookt en een glas bier slechts een gulden kostte.

Helmert Woudenberg is voor theateracteur maar speelde ook mee in de geruchtmakende film Blue Movie (1971). In de politieserie Flikken Maastricht speelt hij de rol van Eugène Hoeben.

'Carmiggelt' is vrijdag 22 februari te zien in de City of Wesopa, aanvang 20.30 uur. Entree € 17,50; kaartjes zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via wesopa.nl.