Het fietspad is een stukje omgelegd voor de tijdelijke bouwweg voor Weespersluis.
Het fietspad is een stukje omgelegd voor de tijdelijke bouwweg voor Weespersluis.

Eerst zand erin, dan zand er weer uit

WEESP Aan de Korte Muiderweg is een afslag gemaakt de Bloemendalerpolder in. Het gaat om een tijdelijke bouwweg voor de zandtransporten naar de nieuwe woonwijk Weespersluis.

Om te kunnen bouwen in de zompige en venige Bloemendalerpolder wordt er eerst een zandpakket van vier meter dik gestort. Dat blijft anderhalf jaar liggen om het water uit de grond te duwen en de bodem te laten inklinken. Aan de oppervlakte blijft Weespersluis wel waterrijk, met kanaaltjes en vaartjes. In het midden komt een waterplas waar niet alleen vorstelijk aan gewoond kan worden, maar die ook het hart van het aansluitende recreatiegebied vormt. Om die plas aan te leggen moet de bodem ook inklinken om een stevige waterbedding te krijgen. Dus komt er ook op de plek van de waterplas eerst een dik pakket zand. Als de grond is ingeklonken, wordt hier het zand weer afgegraven. Eerst zand erin dus, daarna er weer uit. Wethouder John Vos (WSP) deelde aan de raadscommissie mee dat het zand de komende tijd via de A1 en de Korte Muiderweg wordt aangevoerd.

300 woningen per jaar

Weespersluis wordt in fases gebouwd. De eerste fase telt 145 woningen, die al grotendeels zijn opgeleverd. Op 11 februari wordt gestart met de bouw van de volgende fase, aansluitend op de woningen die er nu staan. Volgens Vos zit daar een groot aantal betaalbare en bereikbare woningen bij. Wat dat precies betekent is nog onduidelijk. De wethouder onderhandelt in opdracht van de gemeenteraad met de ontwikkelaars over een wensenlijstje. Daar staan onder meer sociale huurwoningen en goedkopere koopwoningen op, maar ook ontwikkelvolgorde, parkeernormen en hoogwaardig openbaar vervoer. De wethouder meldde de raadscommissie dat dat wensenlijstje nog steeds onderwerp van gesprek is. In totaal komen er 2750 woningen in Weespersluis, in een tempo van gemiddeld 300 woningen per jaar.