De gemeenteraad van Diemen zit met de biomassacentrale in haar maag.
De gemeenteraad van Diemen zit met de biomassacentrale in haar maag. Foto: Trudy Kroese

Grote zorgen om fijnstof uit biomassacentrale

WEESP 'Verduurzaming van het warmtenet' noemt Nuon de grote biomassacentrale die het bedrijf achter de Maxis wil bouwen. Het plan is om daar vijftig vrachtwagenladingen houtkorrels per dag te verbranden voor stadsverwarmingen in Amsterdam en Almere. Omwonenden maken zich zorgen over de uitstoot van fijnstof.

De centrale ligt op de rand van Diemer grondgebied, maar luchtverontreiniging trekt zich niks aan van gemeentegrenzen. De uitstoot dwarrelt net zo makkelijk neer in IJburg, Muiden en Weesp. De gemeenten Amsterdam, Gooise Meren (Muiden) en Weesp uitten dan ook hun zorgen bij Diemen. De raad van Diemen deelt de zorgen, maar kan tot nu toe juridisch weinig anders dan de stappen in het proces goedkeuren. Uiteindelijk beslist de provincie Noord-Holland over de vergunning. Diemen zoekt daarom steun bij de provincie, Amsterdam, Almere, Gooise Meren en Weesp om afspraken met Nuon af te dwingen over het gebruik en de tijdelijkheid van de centrale en garanties op het gebied van luchtzuivering.

Op maandag 11 februari (19.00 tot 21.00 uur) is er in Theater de Omval in Diemen een inloopavond over de biomassacentrale.